Pečená pikantní žebra se salátem coleslaw


Ostatním také chutná

Škola Foodstylingu

Novinky z magazínu


  • 0
  • 50 minut
  • 4 porce
  • Zkušený kuchař

Pečená žebra jsou maturitou každého grilmistra. V našem receptu je nejprve povaříme, aby byly hotové a grilování je nevysušilo. Pikantní marináda jim dodá potřebný šmrnc a skvělou máslovou chuť.

Suroviny

Omáčka

  • Máslo 80 g
  • Ocet jablečný 20 ml
  • Tmavý rum 1 lžíce
  • Chilli koření 1 lžička
  • Cayenský pepř 1 lžička

 

  • Rajský protlak 1 ks
  • Cukr hnědý 3 lžíce
  • Citronová šťáva 1 lžíce
  • Sůl s kouřovou chutí 1 lžička

Salát

  • Kunovjanka Znojmia 1 ks
  • Pepř dle chuti
  • Citronová šťáva 1 lžíce

 

  • Majonéza 2 lžíce
  • Sůl dle chuti

Zálivka

  • Ocet vinný 120 ml
  • Pepř celý barevný 2 lžičky

 

  • Sůl 1 lžička
  • Cukr krupice 1 lžíce

Nezařazené

  • Vepřová žebírka 2 kg

 

Postup

  • 1

    Přísady na lák a žebra vložte do hrnce, zalijte 2 litry vody a přiveďte k varu. Maso povařte doměkka; trvá to asi 40 minut. Pak žebra vyjměte a nechte je vychladnout; lák vylijte, k ničemu jinému se už nehodí.

  • 2

    Nechte žebra bublat na plotně a připravte si zatím salát coleslaw. Čalamádu Kunovjanka vyklopte do cedníku a nechte ji pořádně vykapat. Pak ji nakrájejte nadrobno nebo si usnadněte práci a rozsekejte ji tyčovým mixérem na malé kousky. Do směsi zamíchejte majonézu a podle chuti přidejte sůl a pepř.

  • 3

    V kastrůlku nechte rozpustit máslo. Přidejte rajčatový protlak, cukr, sůl, pepř, rum i ocet a přiveďte k varu. Míchejte a nechte vařit, dokud se sůl a cukr nerozpustí. Pak zašlehejte citronovou šťávu a čili. Vypněte a ihned směsí potřete žebra.

  • 4

    Žebra grilujte nad dřevěným uhlím z obou stran. Protože jsou už uvařená, nenechávejte je nad ohněm zbytečně dlouho, maso by se vysušilo. Stačí pár minut, aby omáčka zkaramelizovala, ale nespálila se.

  • 5

    TIP! Uvařená žebra mohou rovnou putovat na gril. Lepší samozřejmě budou, pokud je pořádně potřete marinádou a necháte uležet do druhého dne.


Nahrávám