Na svatého Martina bývaly husy chované na statku ideálně vykrmené a jejich osud byl tak zpečetěn. A protože na stůl přicházelo mladé víno z hroznů sklizených v září, byl k oslavám dvojnásobný důvod. Potom naše předky čekal už jen dlouhý adventní půst až do Vánoc. Ten sice už dnes většinou nedržíme, ale i tak si tradiční martinské oslavy znovu získávají svoji někdejší popularitu. 

4x klasická husí pečínka

Vybírat můžete hned ze čtyř receptů na martinskou husu v tradičním provedení se zelím. A protože i klasika se dá udělat mnoha způsoby, je každý recept trochu jiný.

  1. Staročeskou úpravu s lokšemi z bramborového těsta a červeným zelím najdete zde.
  2. Pokud chcete přidat další oblíbenou sezonní surovinu, jablka, máme pro vás recept na husu pečenou na jablkách s chlupatými knedlíky.
  3. Rychlý recept z jedné trouby, kde se naráz připraví maso i přílohu. Postupujte stejně jako s kachním masem, jen přidejte víc času na pečení. 
  4. Konfitovaná husí stehna je jednoduchý recept pro dlouhé pečení, díky němuž se maso bude jen rozpadat od kosti.

Pravidla husího pečení

Těchto několik jednoduchých pravidel vám pomůže připravit doma martinskou husu tak, aby byla krásně křupavá a zároveň dokonale šťavnatá. 

  • Husa nepotřebuje žádné experimenty s kořením, obyčejná sůl a kmín je léty osvědčená kombinace. Její maso je chuťově výraznější a tato jednoduchost mu naprosto vyhovuje. 
  • Pokud chcete něco víc, sluší huse rozmarýn nebo majoránka. Také se přidávají jablka, hrušky nebo sušené švestky. 
  • Nasolte husu aspoň v předvečer dne, kdy poputuje do trouby. Klidně i dřív. A nezapomeňte posolit a pokmínovat také zevnitř. 
  • Před pečením odstřihněte konce křídel, takzvané letky. Beztak jsou jen samá kost.
  • Ušetřete husu teplotního šoku, masu by to rozhodně neudělalo dobře. Než pekáč poputuje do trouby, nechte husu třeba i dvě hodiny odpočinout při pokojové teplotě. 
  • Mezitím ji můžete pořádně protáhnout za nohy i za křídla. Maso se díky tomu uvolní a bude se lépe propékat.
  • Počítejte s tím, že pětikilová husa se bude péct zhruba čtyři až pět hodin. Můžete si pečení urychlit předvařením nebo naopak zkusit pomalé pečení přes noc. 
  • Pokud husu pečete nezakrytou, nezapomeňte ji v první půlce pečení polévat vypečeným tukem. Při dopékání potom nechte bez polití, aby se udělala pěkná kůrčička.

TIP!

Nedávejte si letos k husí pečínce oblíbené pivo, ale dopřejte si mladé víno z letošní sklizně. Svatomartinské víno má vyšší kyselinku a s tučnou husou si proto dobře rozumí, protože podporuje trávení.

Foto: Profimedia.cz