Celý, nebo filety?

Celou rybu asi seženete málokde, ale i kdyby, s délkou až 100 cm by se vám asi těžko vešla do ledničky. Čerstvý losos bývá vykuchaný ještě předtím, než putuje do prodejen v podobě filetů, tedy plátů masa odříznutého od žeber od hlavy až po ocas. Z filetů si můžete nechat odkrojit jednotlivé porce, tzv. steaky. Na jednu porci se počítá 150 až 200 g čerstvého masa s kůží. Tu můžete při pečení klidně ponechat, ochrání maso před vysušením. Pokud chce lososové maso zpracovat třeba na špízy nebo karbanátky, snadno ji stáhnete sami doma. Pach z rybiny potom z rukou smyjete běžným octem.

Proč je losos zdravý

Ryby jsou vynikajícím zdrojem kvalitních proteinů a hlavně omega-3 mastných kyselin. Právě ony pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi i regulovat výši krevního tlaku. Jsou nezbytné pro zdravý růst a vývoj mozku i očí v prenatálním období. V pozdějším věku podporují funkci mozku a chrání proti demenci.

Nejlepší je divoký losos

Na pulty prodejen putují především ryby z umělého chovu na farmách v Norsku, Skotsku a Irsku. Nejvíce ceněné je maso lososů z divokých vod. Kvalitu masa dokážete sami posoudit podle počtu bílých proužků, což je tuk rozdělující jednotlivé svalové vrstvy. Pokud měla ryba za života dostatek pohybu, má vypracované svaly s menším počtem tukových proužků. Naopak lososi žijící v klecích na farmách bývají tučnější s rozestupujícím se masem.

Do ledničky a rychle sníst

Čerstvého lososa uchovávejte v chladničce zabaleného do fólie. Nejlepší je spotřebovat ho hned v den nákupu, protože se rychle kazí. Syrového, vařeného i uzeného lososa můžete zamrazit na dobu tří měsíců. Déle se nedoporučuje, protože se vytratí aroma. Mrazené maso nechte nejprve úplně rozmrznout a teprve poté zpracujte. Rozmrazenou rybu už nikdy znovu nezmrazujte.

Hlavně nepřepečte!

U kvalitních filetů často není ani potřeba potírat před pečením tukem. 

Pokud jste na pochybách, jak dlouho péct, platí, že méně je lépe. Raději pečte lososa kratší dobu, aby uvnitř zůstal mírně nedopečený a šťavnatý. V troubě bude na steak stačit 10 minut při 200 stupních Celsia, na pánvi a pod grilem je pečení za tři až pět minut hotové.

4 nejlepší recepty z lososa

Foto: Profimedia.cz