Starý známý

Je velmi pravděpodobné, že už jste fenykl potkali v regálech se zeleninou, protože je u nás běžně k dostání skoro po celý rok. Jeho bulvy voní nasládle, skoro jako by to bylo ovoce a ne zelenina. Aroma připomíná anýz nebo badyán, i když při vaření se z větší části vytratí. 

Jak to dělají Italové

Domovinou fenyklu je Středomoří a v autentické italské kuchyni je skoro nemožné ho nepotkat. Italové fenykl vaří, zapékají, dusí a s chutí si ho dají i čerstvý do salátů. 

Fenykl pro miminka

V našich končinách se fenykl používá hlavně jako léčivka. Nálev ze semínek je osvědčený prostředek proti nadýmání a kolikám a podporuje i tvorbu mateřského mléka. Proto se jím prolévají kojící maminky a dává se i miminkům jako první čaj. 

Vyberte ten správný

Až se pustíte do kulinářského dobrodružství s fenyklem, sáhněte po bulvách bez hnědých skvrn, které nejsou oschlé. Na salát budou lepší menší šťavnaté bulvy, na dušení a zapékání si můžete troufnout s těmi většími. Vždycky odstraňte ztvrdlé stonky a vnější plátky buď odstraňte, nebo aspoň oškrábejte na vnější straně, abyste se zbavili dřevnatých vláken. 

3 + 1 recept s fenyklem

Můžete ho jednoduše podusit na troše másla, bez podlévání jen s troškou soli na netradiční jemnou přílohu. Fenykl se dobře doplňuje s jemnou chutí ryb nebo ovoce, skvělý je i s rajčaty a parmazánem. I semínka se dají použít jinak než jen na dětský čajík. 

1. Salát – Vyberte drobné bulvy a pokrájejte na jemné plátky. Potom stačí jen zakápnout olivovým olejem a osolit. Oblíbená je kombinace s plátky šťavnatého pomeranče. Nebo zkuste fenyklovou variaci na waldorfský salát

2. Rybí polévka – Například taková bujabéza, slavná francouzská polévka z ryb a slávek, by bez fenyklu nebyla tím, čím je. Snadnější recept na neméně dobrou polévku můžete vyzkoušet zde

3. Zapečený fenykl – Receptů existuje nepřeberné množství. Trik ovšem spočívá v tom, že se fenykl nejdřív musí lehce povařit a podusit, aby potom v troubě změkl do jemné voňavé dobroty. Určitě koukněte na náš podrobný návod

4. Jehněčí pečeně – Krásně voňavé maso se spoustou zeleniny se díky pomalému pečení jen rozpadá.

Foto: Profimedia.cz