Nejznámější z "pochodových" jídel jsou bezesporu americké hamburgery, které už podle názvu tak úplně americké nejsou. Pojmenování samozřejmě nesou podle města Hamburku, největšího německého přístavu. Námořníků v něm bývalo víc než dost a ti hledali cestu, jak se co nejlépe zásobit na dlouhé plavby. Na chuť se moc nehledělo, důležitější byla trvanlivost, což mleté maso s cibulí,  strouhankou a solí splňovalo na výbornou. Pojmenovali ho jak jinak než "Hamburger Steak" a bylo jenom otázkou času, kdy se novinka dostane do velké země za oceánem.

Dnešní podoba hamburgeru se datuje k přelomu 19. a 20. století a o prvenství se pře hned několik kuchařů ne příliš známých jmen. Ve velkém se začal prodávat už ve 20. letech v americkém řetězci White Castle, který přeurčil podobu dnešních restaurací s rychlým občerstvením. Čtyřicátá léta už nesla ve jménu bratří McDonaldů, kteří do přípravy šikovně zapojili stroje a polotovary.

Letem hamburgerovým světem

Pojďme se podívat, jak si s rychlým jídlem do ruky poradili jinde.

Francie - Země baget americkým řetězcům dlouho odolávala. S grácií sobě vlastní vymysleli stěží uvěřitelnou variaci na fastfoodové téma, když pečené maso naplnili do baget i s opečenými hranolkami.

Česko - Náš národní příspěvek k hamburgerovému tématu je bezesporu všude oblíbený smažák, tentokrát v housce i s tatarkou. 

Německo - Nic není více německého, než pikantní párek zvaný "Curry Wurst". Aby bylo vše podle bontonu, musí se prodávat přímo z pojízdného přívěsu.

Holandsko - Je to sice pořád houska se smaženým karbanátkem, ale tady jí neřeknou jinak než "Frikadelle".

Turecko - Plátky masa na kebaby se efektně krájí přímo z grilu a plní se - jak jinak - do chlebové kapsy pita se zeleninou a jogurtovou zálivkou. 

Blízký východ - Maso nahradily cizrnové karbanátky, ale falafel zavinutý v chlebové placce se zeleninou se dá konzumovat za běhu orientálními bazary stejně dobře jako hamburgery na Manhattanu. 

Mexiko - Tacos ze všudypřítomné kukuřice jsou na pohled poněkud placatější než nadýchané hamburgerové bulky, ale uvnitř najdete to samé - maso, čerstvý salát, rajčata atd. Takže je to jen další vzdálená sestřenice z hamburského přístavu.

Kam chodí Češi na nejlepší burgery

Za poctivými burgery jsou Pražáci ochotni jezdit až do Berouna, protože věhlas Blackdog Cantiny rozhodně přesahuje rámec ospalého okresního města. The Tavern na Vinohradech nabízí vyladěný playlist a burgery, které se v různých anketách umisťují na předních příčkách mezi pražskými podniky. Skvělé burgery má rovněž vinohradský Dish a pro suroviny na domácí grilování se zase chodí do řeznictví Amaso v Dlouhé.
Brněnský Bar, který neexistuje, naopak existuje velmi dobře a chodí se do něj rovným dílem na drinky i skvělé burgery. Delish v Plzni nabízí hned několik variant včetně Jack Daniel's burgeru a ostravská Rusty Bell Pub servíruje maxiburger s cibulovými kroužky.