Magazín


Magazín vám přináší novinky a trendy z oblasti gastronomie a kulinářství. Seznámí vás s děním nejen v české, ale i mezinárodní kuchyni. Podíváme se, jak vařili naši předkové nebo jak správně nakupovat čerstvé a kvalitní potraviny.


  • Co se vyplatí mít doma ve špajzu, abyste vždycky dokázali uvařit?

    Co se vyplatí mít doma ve špajzu, abyste vždycky dokázali uvařit?

    Existuje jednoduchá věta, která ubíjí každého domácího kuchaře: „Co bude dneska k večeři?“ Přidejte k tomu ještě stres v práci a vyjedenou ledničku a máte postaráno o paniku srovnatelnou s ohrožením života.

  • Krása jedlých květů – co si naložit na talíř a čemu se raději obloukem vyhnout

    Krása jedlých květů – co si naložit na talíř a čemu se raději obloukem vyhnout

    K snídani pugét a na oběd rovnou celou louku, proč ne. Doporučujeme sice začít po troškách, ale jídlo s jedlými květinami si letos určitě dejte. Je to krásné i chuťově originální obohacení jarního jídelníčku. S naším návodem budete mít jistotu, že si na talíř naložíte jen chutné květinky a žádné jedovaté bejlí.

  • 7 nových způsobů, jak si vychutnat avokádo

    7 nových způsobů, jak si vychutnat avokádo

    Vyzrálé avokádo je nádherná a univerzální surovina. Můžete si ho užít k snídani, obědu, a dokonce i jako dezert! Přinášíme vám hned sedm nápadů, jak si avokádo vychutnat podle moderních trendů.

  • Nejlepší recepty z chřestu

    Nejlepší recepty z chřestu

    Krémovou polévku už jste vyzkoušeli a hledáte nové nápady, co si uvařit z bílého nebo zeleného chřestu? Můžete ho zapékat, grilovat nebo klidně křupat syrový, možností je spousta. Pojďte se s námi inspirovat na nové zajímavé recepty z této lahodné jarní zeleniny.

  • Nápady pro snadné vaření z hlívy ústřičné

    Nápady pro snadné vaření z hlívy ústřičné

    Nenápadný poklad plný zdraví zvaný hlíva ústřičná zvyšuje naši odolnost proti infekcím i zánětlivým onemocněním. Inspirujte se našimi recepty a uvařte si z hlívy jídlo pro posílení imunity po dlouhé zimě.

  • Seznamte se s kouzelnou pohankou

    Seznamte se s kouzelnou pohankou

    Nenápadná rostlina s něžnými růžovými kvítky bojuje o svůj návrat na výsluní jako lvice. Nejprve ji z talířů našich prapředků vystrnadily tehdy novinkové brambory a obliba pšenice v dobách socialistického zemědělství udělala poslední křížek nad kdysi oblíbenou surovinou našich babiček. Teď pohanku znovu objevujeme a nestačíme se divit, jaká kouzla dokáže.

  • Jak vařit z řapíkatého celeru, aby v lednici nevadnul

    Jak vařit z řapíkatého celeru, aby v lednici nevadnul

    Obvykle si ho pořídíme do neznámého receptu a spotřebuje se jeden řapík, v lepším případě dva. Zbytek svazku potom truchlivě uvadá v lednici, protože si s ním nevíme rady. Co si z něj uvařit, aby se spotřeboval celý? S našimi nápady se po řapíkatém celeru jen zapráší a co nevidět si půjdete koupit další.

  • Palačinková kuchařka pro začátečníky i pokročilé

    Palačinková kuchařka pro začátečníky i pokročilé

    Není na nich nic těžkého a vychutnáme si je k snídani, jako hlavní jídlo i jako dezert. Pro efekt je můžete i zapálit. Tahle kulatá porce dobroty jsou staré známé palačinky, jejich baculatí bratranci lívance a sestřenice s francouzským šarmem zvané galetky. Pojďte se inspirovat na nové chutě!  

  • Zatočte se zlozvyky!

    Zatočte se zlozvyky!

    Nový rok je oblíbený moment, kdy začít s neoblíbenými rozhodnutími. Chystáte se přestat kouřit, začít pravidelně cvičit nebo zkrotit přejídání a trochu zhubnout? Tak v tom určitě nechcete být sami! Šikovně vymyšlená zdravá jídla a hlavně malé snacky vám pomohou udržet chutě pod kontrolou a zároveň se netrápit hlady.

  • Zdravá jídla pro odlehčený start do nového roku

    Zdravá jídla pro odlehčený start do nového roku

    Chtěli byste od nového roku zařadit do jídelníčku potraviny s nálepkou „superzdravé“ a nevíte, jak na to? Pohanka, quinoa, chia nebo hlíva ústřičná se vám budou mnohem snadněji vařit, když budete vědět, jak na to. Připravili jsme nápady hned na několik zdravých a otestovaných jídel. Můžete se rovnou pustit do vaření!

  • 10 jídel pro novoroční štěstí z celého světa

    10 jídel pro novoroční štěstí z celého světa

    Než zasednete k novoročnímu obědu, dobře si promyslete, co naložíte na talíř. Od symbolických jídel si lidé po celém světě slibují hlavně peníze, zdraví a hojnost.

  • Jak si užít vánoční hody a nepřibrat

    Jak si užít vánoční hody a nepřibrat

    Svátky hojnosti a sladkého cukroví nemusí nutně znamenat katastrofu pro vaši linii. Chce to trochu snahy, dvojitou dávku silné vůle a na Tři krále se nebudete bát vlézt na váhu.

  • Nepečené cukroví je záchrana na poslední chvíli

    Nepečené cukroví je záchrana na poslední chvíli

    Když Ježíšek už téměř klepe na dveře, není v kuchyni čas na žádné velké hrdinství. Resty vám pomůže dohnat nepečené cukroví. Všech pět druhů podle našich receptů zvládnete klidně i za jediný večer!  

  • Tři - dva - jedna: linecké!

    Tři - dva - jedna: linecké!

    Není to pokyn zakleknout na startovní čáru a vyrazit na maraton předvánočního pečení. V této jednoduché formulce je zakódovaný recept na oblíbené linecké pečivo. Není složité na přípravu a tak mezi vánočními dobrotami nesmí chybět. Jeho původ je ale tajuplný. V samotném Linci ho neznají a linecký koláč je něco úplně jiného.

  • Slaná jablka – recepty, které překvapí

    Slaná jablka – recepty, které překvapí

    Koulela se, koulela, přímo na váš talíř. Ovšem cestou se už zdálky vyhnula štrúdlům a koláčům, zato to vzala přímou trasou k octu a pepři. Ano, podzimní jablíčka se skvěle hodí na spoustu receptů, ve kterých o cukr nezavadíte, a dezert nepřipomínají ani náhodou.

  • Deset rychlých receptů pro kolejní vaření

    Deset rychlých receptů pro kolejní vaření

    Vydatné kolejní pařby je v zájmu přežití potřeba čas od času přerušit jídlem. Musí být rychlé, s použitím jen několika málo surovin a chabého kuchyňského vybavení. Jde to. I z mála se dá vařit zajímavě a chutně.

  • Podzimní chmury zažeňte dobrým jídlem

    Podzimní chmury zažeňte dobrým jídlem

    Také na vás padají smutky, když letní sluníčko zmizelo v nenávratnu a venku je šedivo a nevlídno? To se o vás asi pokouší zimní deprese. Na svědomí ji má právě změna počasí a nedostatek slunečního světla. Zná ji až polovina naší populace.

  • Červená řepa je královna podzimu

    Červená řepa je královna podzimu

    Je to skoro jako pohádka o Popelce. Červená řepa krásy moc nepobrala a používala se hlavně jako krmivo pro dobytek. Až v poslední době se jí začalo dostávat zasloužené pozornosti, protože je plná vlákniny a důležitých živin. A teď už je na nejlepší cestě stát se nefalšovanou královnou podzimní zeleniny.

  • Podzimní pečení z jablek

    Podzimní pečení z jablek

    Jablka patří k podzimu a s nimi přichází voňavé koláče, které provoní celý dům. Pokud se vám přejedl štrúdl, upečte si z jablek něco jiného. Přinášíme vám nápady hned na několik jablíčkových dobrot.

  • Jestliže je říjen, musíme si dát dýni

    Jestliže je říjen, musíme si dát dýni

    Na podzim se na nás valí dýně ze všech stran. Jenže co si s nimi počít, když recepty klasické české kuchyně s nimi nepočítají? Dost bylo experimentů, které z dýně měly udělat falešný ananas nebo kompot à la pomeranč. Dýně si zaslouží vlastní recepty, kde může naplno rozehrát svoji jemnou chuť a aroma.

  • Stařenka, ďáblův nástroj i univerzální pomocník – historie příboru rozhodně není nuda

    Stařenka, ďáblův nástroj i univerzální pomocník – historie příboru rozhodně není nuda

    Ke stolu je většinou zveme všechny tři, protože bychom se bez nich nenajedli. Vidlička, nůž i lžíce nás provázejí od rána do večera. Jsou tak samozřejmí, že intenzivně je vnímáme jenom v případě, když nám zrovna chybí. Nebylo tomu tak vždycky a minulost některých jídelních nástrojů byla celkem spletitá.

  • Svačiny pro jedničkáře

    Svačiny pro jedničkáře

    Nechceme ani naznačovat, že trojkaři by neměli svačit. Právě naopak. Svačiny potřebují všechny děti školou povinné bez ohledu na známky v žákajdě. Platí totiž, že právě šikovně poskládaná svačina může pomoci k lepšímu školnímu výsledku.

  • Vyrobte si domácí pastu. Jde to raz dva.

    Vyrobte si domácí pastu. Jde to raz dva.

    Až ji jednou ochutnáte, nebude pro vás cesty zpět. Domácí pasta je jednoduše o řád lepší než cokoliv kupovaného. Chuťové pohárky ožijí a vám se pootevřou dveře do italského „Dolce vita“. Upřímně, možná to nebude nic tak poetického a jen si skvěle pochutnáte. Což za trochu snažení stejně určitě stojí.  

  • 10 zajímavých nápadů, jak využít muffinovou formu

    10 zajímavých nápadů, jak využít muffinovou formu

    Mohl by to být jen další kousek v kuchyni, trpělivě čekající, až na něj jednou za čas přijde řada. Ale nebude.

  • Hitparáda podzimních polévek

    Hitparáda podzimních polévek

    Na podzim milujeme polévky. Když sluníčko ztrácí sílu, není nic lepšího než se zabalit do svetru a u talíře voňavé polévky doufat, že podzim brzy přejde.

  • Bramborová kuchařka

    Bramborová kuchařka

    Mrkev je prý jistý druh brambory s ideály. Podle nás si teď na podzim může mrkev klidně nechat svoje ideály, protože brambory jsou hvězdou naší kuchyně. Čerstvé přímo z pole, když voní podzimem a sychravými rány. Můžete z nich uvařit obyčejnou přílohu nebo je povýšit na učiněnou lahůdku.

  • Upečte si doma chleba

    Upečte si doma chleba

    Pekařských nadšenců, kteří si doma připravují vlastní chleba a další pečivo, neustále přibývá. Pokud se vám nezamlouvá kvalita pečiva v obchodech nebo to chcete prostě jen zkusit ze zvědavosti, začtěte se dál.

  • Švestkové nadělení nasladko i k masu

    Švestkové nadělení nasladko i k masu

    Proslulá hláška z filmu o „švestičkách z naší zahrádky“ názorně dokumentuje, že když se modrofialové plody urodí, bývá to ve velkém. Rozdávají se na všechny strany a přijde vhod každý šikovný recept, který poradí, co si s nimi počít.

  • Večeři jsme si nasbírali v lese

    Večeři jsme si nasbírali v lese

    Startuje hlavní houbařské sezona, a kdo nesbírá, jako by nebyl. Oblíbená místa pravověrný houbař neprozradí ani za nic, zato o recepty se podělí s mnohem lehčím srdcem. Vyptávat se určitě vyplatí, protože z hub se nemusí vařit do omrzení jen smaženice a houbové řízky.

  • Umíte správně jíst rukama?

    Umíte správně jíst rukama?

    Věřte nebo nevěřte, ruce jsou nejpoužívanější nástroj pro přesun jídla z talíře do pusy. Používá je větší polovina světové populace. Hůlkami jí zhruba 1,2 miliardy lidí a náš příbor je na úplném chvostě. I my ale docela často jíme rukama a v létě se k tomu dostaneme častěji než jindy. Víte, jak na to jít správně?  

  • Báječné letní koláče

    Báječné letní koláče

    V létě máme ovocné koláče nejraději. Mohou být velmi luxusní nebo naopak prosté a můžete s nimi experimentovat na mnoho způsobů. Čerstvého ovoce je dostatek a moučníky jsou velmi vděčný nápad, jak úrodu spotřebovat.

  • Opečte si na ohni samé dobroty

    Opečte si na ohni samé dobroty

    Táboráky patří k létu a nemusíte opékat jen špekáčky. Na otevřeném ohni můžete připravit spoustu zábavných jídel a sestavit skoro kompletní menu.

  • Ogrilujte všechno, co vám přijde pod ruku!

    Ogrilujte všechno, co vám přijde pod ruku!

    Kdo v létě negriluje, jako by nebyl. Pohodovější způsob, jak strávit den na čerstvém vzduchu s rodinou nebo partou kamarádů, snad ani neexistuje. Jak to ovšem zařídit, když se ke konci sezony oblíbené recepty trochu přejedly?

  • Uhlí, nebo plyn? Vyberte si ten správný gril!

    Uhlí, nebo plyn? Vyberte si ten správný gril!

    Kdo negriluje, jako by v létě nebyl. Otázka nejlepšího receptu na nakládání masa a toho správného grilu je středobod české letní sezony.

  • 8 nápadů, co vařit, když si nevíte rady s cuketou

    8 nápadů, co vařit, když si nevíte rady s cuketou

    Zelené i žluté sestřenice klasických okurek vzaly ztečí české zahrádky a teď se chystají opanovat i naši kuchyni. Dopřejte této jemné a lahodné zelenině recepty, ve kterých může zazářit. Cuketové vaření není nic složitého.

  • Nevěřili byste, z čeho všeho se dá udělat zmrzlina

    Nevěřili byste, z čeho všeho se dá udělat zmrzlina

    Všechno, všecičko na světě se dá ušlehat a vyrobit z toho zmrzlinu. Jde to i z toho, co byste opravdu nechtěli.

  • Dobré dipy jsou základ vydařené grilovačky

    Dobré dipy jsou základ vydařené grilovačky

    Letní grilování se hned tak neomrzí. A kdyby náhodou ano, všechno zachráníte s dipy a omáčkami. Experimentování s domácími i kupovanými omáčkami k pečenému masu je zábava a hotové kulinářské dobrodružství. Protože maso pečené na otevřeném ohni je slast, ovšem se skvělým dipem je to slast mnohonásobná.

  • Léto s koprem

    Léto s koprem

    Kam kopr vysejete, tam se přidrzle vysemení a budete ho nacházet ještě několik sezon. A to je dobře. Protože kopr je pro letní vaření hotové požehnání. Pokud si s ním nevíte rady, inspirujte se našimi recepty hned na sedm různých jídel.  

  • 7 tipů, jak zajímavě ochutit kohoutkovou vodu

    7 tipů, jak zajímavě ochutit kohoutkovou vodu

    Okurka i citron jsou nuda. Vodu si můžete ochutit mnohem zajímavěji. Poradíme vám, jak z obyčejné kohoutkové rychle a snadno vyčarovat zábavné pití.

  • Milované ovocné knedlíky 4x jinak

    Milované ovocné knedlíky 4x jinak

    Oblíbené letní jídlo má mnoho podob, ale jedno společné – bez něj si léto ani nedovedeme představit. Nic lepšího než nadýchané knedlíky s čerstvým ovocem prostě neexistuje.

  • Co si počít s harissou

    Co si počít s harissou

    Možná se vám v kuchyni přihodila jako dárek z dovolené nebo jste použili jednu lžičku do exotického receptu. Teď harissa smutně čeká v lednici na svoji další příležitost a vy nevíte co s ní.  

  • Známý neznámý fenykl

    Známý neznámý fenykl

    Buď ho milujete, nebo ho nenávidíte. Nezvyklá a specifická chuť nedává moc prostoru pro střední cestu. Pokud ještě nevíte, na kterou stranu se přikloníte, dáme vám návod, jak fenykl nejlépe připravit a vyzkoušet. Protože pokud mu propadnete, nebude se vám chtít věřit, že jste takový zázrak mohli v supermarketu tak dlouho obcházet obloukem.  

  • Zkrocení fialového monstra

    Zkrocení fialového monstra

    Může z něj být nepřekonatelná lahůdka nebo rozbředlá našedlá kaše, když si s ním kuchař neví rady. Lilku se ale nemusíte bát. Poradíme vám, jak si ho v kuchyni ochočit.

  • 7 věcí, které se dají uvařit z listového salátu

    7 věcí, které se dají uvařit z listového salátu

    Ze salátu se vždycky dá udělat salát. Jenže co s tím křupavým nadělením provést, když máte chuť na něco propracovanějšího, než je hromada zeleniny v míse?

  • Začněte den správně

    Začněte den správně

    V představách ideálního startu do nového dne většinou hrají hlavní roli pohoda, klid a báječná snídaně. Proč by to v běžné dny mělo být jinak? Není přece nic horšího než začínat den unavení a s prázdným žaludkem.

  • 10 věcí, které jste nevěděli o těstovinách

    10 věcí, které jste nevěděli o těstovinách

    Provází nás v mnoha úpravách a dokážeme je jíst skoro denně. Pojďte se podívat trochu blíž, co se skrývá za italským zázrakem zvaným pasta.

  • Jednoduše do kondice – prostě choďte

    Jednoduše do kondice – prostě choďte

    Polovinu našeho těla tvoří ideální nástroj, díky němuž se můžete dostat do dobré formy. Navíc bezbolestně a skoro bez větší námahy. Nevěříte? Onen magický nástroj se jmenuje se „nohy“ a spolehnout se na něj můžeme skoro všichni.

  • Kulinářská pohlednice ze Skandinávie

    Kulinářská pohlednice ze Skandinávie

    Švédský stůl, ryby na všechny způsoby a kopr. Napadne vás při pohledu na region nahoře na glóbusu ještě něco dalšího? Možná zatím ne, ale brzy to bude jinak.

  • Italský jídelní cestopis

    Italský jídelní cestopis

    Dovolená je v nedohlednu? Nevadí. Stačí otevřít menu dobré italské restaurace a s názvy mnoha jídel a pochutin se můžete vypravit na imaginární kulinářské výlety. Místo letenek si připravte vidličky a nože, vyrážíme!

  • Nejsou nudle jako pasta

    Nejsou nudle jako pasta

    Je to pasta a nikdy jinak. Nudle můžeme mít s mákem od babičky, ale jak přijde řeč na pravé italské těstoviny, jediné přípustné označení je pasta. Byť je s tím v češtině trochu potíž, protože se to nedá dobře skloňovat.  

  • Neznámá a schovaná zelenina

    Neznámá a schovaná zelenina

    Moc často se s nimi nepotkáváme a ještě se nám schovávají pod zem. Když už se dostanou na pulty obchodů, v hlavních regálech je nehledejte. Neznámé druhy kořenové zeleniny a jedlé hlízy nemají krásné tvary ani zářivé barvy. I tak jim věnujte trochu pozornosti i místa na svém talíři. Odvděčí se vám zajímavou chutí a vitaminy.

  • Velikonoce bez chemie

    Velikonoce bez chemie

    Víte, jak obarvit vajíčka přírodními barvivy? Příroda nám nachystala celou paletu barviv, se kterými můžete vykouzlit zcela prvotřídní kraslice. Pojďte s námi letos zkusit Velikonoce jinak!

  • Velikonoční beránek – pravá jarní pečínka

    Velikonoční beránek – pravá jarní pečínka

    Jehněčí maso se pomalu dostává na pulty prodejen a Velikonoce jsou jeho hlavní sezona. Dodejte si letos odvahy a pusťte se do pečení. Není to tak složité a odměnou vám bude voňavá pečínka z jemného mladého masa.

  • Barevný velikonoční týden na talíři

    Barevný velikonoční týden na talíři

    Velikonoční týden je stejně barevný jako malované kraslice. Skoro každý den je zasvěcený jiné barvě i jídlu. Takže si podle nich můžete řídit jídelníček i šatník. Víte, jak se jednotlivým dnům říká?  

  • Kterou paprikou si dneska zapálíme v puse?

    Kterou paprikou si dneska zapálíme v puse?

    Když v puse odpálíte pálivou nálož, je v daný moment každému asi celkem ukradené, která potvora paprička má tuhle pohromu na svědomí. Ale věřte, že jsou mezi nimi velké rozdíly. Pokud si na pálivé potrpíte, hodí se trochu se poučit a vyznat se. Protože není čili jako chilli.

  • Jedlý plevel

    Jedlý plevel

    Podívejte se na bující jarní rostlinstvo očima našich předků. Chce to mít oči otevřené a trochu odvážného ducha pro jídelní experimenty. Budete překvapeni, co všechno by se dalo naložit, povařit nebo aspoň usušit. Protože jak pravil klasik: „Není na světě rostlina, aby k něčemu nebyla.“

  • Pomóc, hoří mi pusa!

    Pomóc, hoří mi pusa!

    Do feferonek a lidí člověk nevidí. V obou případech to může mít katastrofální následky, ovšem u paprik to jde někdy zachránit. Takže pokud vám při vaření trochu ujela ruka a jídlo je pikantní přes míru, nezoufejte. Osušte slzy a začtěte se dál.

  • Kde na jaře hledat vitaminy

    Kde na jaře hledat vitaminy

    Příval teplého sluníčka a jarní rozkvétání znamená jediné – krabičku s vitaminovými přípravky zastrčte hlouběji do skříně. Odteď si můžeme zase začít dopřávat vitaminy v čerstvé podobě z přírody.

  • Luštěniny na talíři

    Luštěniny na talíři

    Dopřejte si luštěniny i jindy než jen na Nový rok, kdy se porcí čočky snažíme dohnat svoje peněžní nedostatky. Máme pro vás několik tipů, jak luštěniny dostat na talíř i pro zapřisáhlé odpírače.

  • Desatero pro dokonalou dětskou oslavu

    Desatero pro dokonalou dětskou oslavu

    Nejde bohužel zařídit, aby se dětské oslavy konaly jen v létě. Pěkné počasí a výběh na zahradu totiž podstatně zjednodušují organizaci. Ale nic není ztraceno. Jestli se vaše dítko narodilo v období, kdy se na počasí dá spolehnout pramálo nebo raději vůbec, i tak se dá zorganizovat super párty.

  • Fazolověda

    Fazolověda

    Seznamte se s nenápadným zázrakem, který leží napůl cesty mezi rostlinnou a živočišnou říší. Právě pro svůj vysoký obsah rostlinných bílkovin bývají luštěniny také často označované jako „maso chudých“, které moc nestojí a dobře zasytí.

  • Rozhřešení pro největší nástrahy hubnutí

    Rozhřešení pro největší nástrahy hubnutí

    Omlouváme se za šíření poplašných zpráv, ale plavková sezona se pomalu blíží. Je nejvyšší čas začít hubnout na léto!

  • Sýrové hody

    Sýrové hody

    Zimní lyžovačka a sýr kupodivu patří k sobě. Zatímco na českých horách nemůžeme minout obligátní smažák, v Alpách nás čekají vybranější speciality – raclette, fondue, quiche, tartiflette a další.  

  • 7 zajímavostí, které jste nevěděli o citrusech

    7 zajímavostí, které jste nevěděli o citrusech

    Tradiční i netradiční citrusy jsou v zimě skvělým zdrojem vitaminů. Mezi ty, se kterými se můžeme setkat nejčastěji, patří pomeranč, mandarinka, citron, grapefruit, limetka či pomelo.  I když už na ně nemusíme stát fronty a můžeme si je dopřávat po celý rok, pořád ještě mají v záloze spoustu překvapení.

  • Co jste v létě zavařili, v únoru jako když najdete

    Co jste v létě zavařili, v únoru jako když najdete

    Únorová pole zejí prázdnotou a v zahradách panuje zimní spánek. Na čerstvou sklizeň si holt budeme muset ještě nějaký ten pátek počkat. Teď je ideální čas začít postupně spotřebovávat zavařené ovoce a zeleninu z vlastní či kupované produkce.

  • Dobré jídlo na lyžovačku

    Dobré jídlo na lyžovačku

    Než vyrazíte na celý den na svah, popřemýšlejte, co si zabalit k svačině. Sušenky totiž nestačí a smažák vás spolehlivě odstřelí do závěje. I naše tělo potřebuje kvalitní pohon a samo to nepojede.

  • Proč milujeme pálivá jídla

    Proč milujeme pálivá jídla

    Oči slzí, pusa hoří a člověka až jímají obavy, co se stane, až tahle pekelná nálož začne prostupovat i zbylé orgány na své cestě lidským tělem.

  • Lahůdka světového věhlasu ‒ to je gastronomický fenomén pražská šunka

    Lahůdka světového věhlasu ‒ to je gastronomický fenomén pražská šunka

    Šťavnatá a sytě růžová jemná šunka se zrodila v Praze před necelými 160 lety. Milovali ji labužníci po celé Evropě a nesměla chybět na císařském a později také prezidentském stole. Také už na ni máte chuť?

  • Nevzdávejte se novoročních předsevzetí

    Nevzdávejte se novoročních předsevzetí

    Dali jste si za cíl zhubnout a teď vás závazek děsí? I drobná změna životosprávy se počítá!

  • Tradiční způsoby uchovávání masa

    Tradiční způsoby uchovávání masa

    Žádná potravina nezůstane čerstvá dlouho a o mase to platí dvojnásob. Zabijačky i lov větších kusů zvěře vždycky znamenaly velký přísun masa najednou, se kterým bylo potřeba se vypořádat. Po staletí naši předkové metodou pokus ‒ omyl objevili řadu postupů, z nichž mnohé používáme dodnes.

  • Masopust jsou veselé masky a bujaré hodování

    Masopust jsou veselé masky a bujaré hodování

    I když by slovo samotné mohlo svádět k opačnému výkladu, je to přesně tak, jak stojí v nadpise. Svátkem Tří králů začíná období oslav, zabijaček a všeobecného veselí.

  • Sůl nad zlato a jiné neobyčejné druhy

    Sůl nad zlato a jiné neobyčejné druhy

    Dříve bývala opravdu nad zlato, a kdo měl pod palcem solnou stezku, byl král. Dnes už nám obyčejná sůl není dost dobrá a potřebujeme himálajskou, lanýžovou nebo dokonce modrou.

  • Ďábelské vyprošťováky

    Ďábelské vyprošťováky

    Sezona oslav a vánočních večírků je tu. Kromě příležitosti pobavit se a blýsknout super šaty ovšem reálně hrozí i to, že nadcházející rána nemusí být zrovna čítanková. Kocovina a bolehlav jako nezvaní hosté provázejí večírkovou sezonu a každý se s nimi snaží vypořádat po svém. A recepty jsou to leckdy k neuvěření!

  • Jakou má český kapr konkurenci po světě

    Jakou má český kapr konkurenci po světě

    Baví vás v restauraci nakukovat, co dobrého jedí u vedlejšího stolu? Nyní je vše dovoleno! Pojďte se s námi podívat letem štědrovečerním světem, jaké dobroty se servírují při oslavách vánočních svátků po celém světě.

  • Přivandrovalec u štědrovečerní tabule aneb Povídání o bramborovém salátu

    Přivandrovalec u štědrovečerní tabule aneb Povídání o bramborovém salátu

    Od Aše po Ostravu se všichni shodneme na tom, že ke štědrovečernímu kaprovi patří bramborový salát. Tím ovšem jednota názorů končí. O tom, jak má salát vypadat a co do něj dát, se vedou v některých rodinách vášnivé debaty. Zda do salátu patří hrášek nebo krájený salám, nás dokáže zaměstnat na dlouhé hodiny a nezřídka se pak v den D musí připravovat více variant, aby se uspokojily všechny chutě.

  • Zkuste Vánoce zdravě

    Zkuste Vánoce zdravě

    Z přemíry vánoční hojnosti nám bývá leckdy trochu úzko už dopředu. Nejpozději to přichází v lednu, kdy ručička na váze nemilosrdně spočítá, o kolik jsme zase v plusu. Pokud kvůli tomu nebo čistě z přesvědčení přemýšlíte, jak odlehčit a ozdravit vánoční dobroty, máme pro vás kladnou zprávu: jde to!

  • Darujte na Vánoce něco dobrého na zub

    Darujte na Vánoce něco dobrého na zub

    Dovedete si představit lepší dárek než ten, který můžete připravit na poslední chvíli a navíc ho i ujídat? Seznamte se s oblíbeným a velmi chutným trendem jedlých dárků. Jestli rádi vaříte, jsou pro vás naše tipy jako stvořené.

  • Budiž teplo!

    Budiž teplo!

    V chladném počasí se o hrnek s teplým pitím zahříváme nejraději. Procházka s kouřícím kelímkem punče nebo svařeného vína jednoznačně patří ke koloritu zimy a vánočních trhů.

  • Jak zvládnout pečení cukroví s dětmi

    Jak zvládnout pečení cukroví s dětmi

    Nebudeme si nalhávat, pečení cukroví s dětmi je stres. Ještě k tomu se značně nejistým výsledkem. Ovšem vánoční pečení s maminkou nebo babičkou patří často k těm nejmilovanějším vzpomínkám našeho dětství, a tak se do celé anabáze rok co rok pouštíme znovu.

  • Vánoční pečicí strategie pro dokonalé cukroví

    Vánoční pečicí strategie pro dokonalé cukroví

    Napečené cukroví úhledně vyrovnané v krabicích. To je ideální představa vánočních příprav každé kuchařky. Jak pečení nejlépe načasovat, které cukroví se uležením zlepší k dokonalosti a které se naopak zaručeně zkazí? Začtěte se s námi dál.

  • Přichází advent, doba čekání na Vánoce

    Přichází advent, doba čekání na Vánoce

    S první adventní nedělí začínají čtyři týdny příprav a těšení na Vánoce. Letos připadá na 29. listopadu, kdy zapálíme první svíčku na adventním věnci.

  • Jídla pro zlepšení imunity

    Jídla pro zlepšení imunity

    Opravdu je to tak. O naší odolnosti vůči podzimním nachlazením rozhoduje do velké míry právě složení jídelníčku. To je dobrá zpráva, protože když si na talíř naložíte ty správné potraviny, můžete si na podzim užívat poslední paprsky sluníčka a záplavy spadaného listí a ne horečku v posteli.

  • Na svatého Martina musí být husa a mladé víno

    Na svatého Martina musí být husa a mladé víno

    V posledních letech jsme si už zvykli, že vyhlížíme Martina na bílém koni zcela zbytečně, protože stejně nepřijede. Takže se raději těšíme na jiné zážitky spojené s tímto datem a tím rozhodně nemyslíme lampionový průvod.

  • Není hlávka jako hlávka

    Není hlávka jako hlávka

    Mohou být kulaté, špičaté nebo to vůbec nemusejí být hlávky. Pojďte se s námi podívat, jaké nejrůznější druhy zelí jsou u nás k dostání a co se z nich dá připravit.

  • 7 faktů, které jste nejspíš nevěděli o kečupu

    7 faktů, které jste nejspíš nevěděli o kečupu

    Milujete kečup a dáváte ho na všechna jídla kromě bábovky? Báječné, tak to jste tu správně! Začtěte se a budete možná překvapeni, co všechno jste o své oblíbené červené omáčce ani netušili.

  • Rádi jíme, protože jídlo hřeje

    Rádi jíme, protože jídlo hřeje

    Když teploty klesají k nule, nemusí to být jen vlněný svetr, který nás dokáže zahřát. Ke slovu přijdou teplé polévky, hutná jídla a po letních salátech nikdo ani nevzdechne. Existují ještě šikovné potraviny, které člověka dokážou zahřát zevnitř. Pokud si je budeme dopřávat, pomohou nám vyvarovat se i podzimních nachlazení.

  • Vývary se slavnými jmény

    Vývary se slavnými jmény

    Není to jenom slepičí a hovězí, vývarů existuje mnoho druhů a mají svá přesná označení.

  • Podzimní zelenina

    Podzimní zelenina

    Příroda se sice ukládá k zimnímu spánku, ale pořád nám ještě dokáže štědře nabídnout zajímavé druhy zeleniny. Které to jsou a jak s nimi naložit v kuchyni?

  • Proč bychom měli slavit Halloween

    Proč bychom měli slavit Halloween

    Není náš, je americký. Někteří máme jasno v tom, proč nad strašidelným svátkem ohrnovat nos. Pusťte si ho ale trochu k tělu a už to nebude tak jednoznačné. Nabízíme pár důvodů, proč se letos do malé halloweenské oslavy přece jenom pustit.

  • Dýňobraní

    Dýňobraní

    Dýně všech možných tvarů a barev jsou právě teď nepřehlédnutelné. Natrefíte na ně na farmářském trhu i v běžných obchodech se zeleninou. Tradiční obří dýně, ze kterých se vyřezávají halloweenová strašidla, nechte tentokrát stranou. Jsou hodně vodové a chuti moc nepobraly. V kuchyni sáhněte spíš po menších odrůdách, které překvapí růzností chutí.

  • Zvěřinové hody doma – jde to snadno

    Zvěřinové hody doma – jde to snadno

    Do české kuchyně patřila zvěřina odedávna a dneska ji seženete snadněji, než by se mohlo na první pohled zdát. Není důvod, proč si ji nedopřát, stejně jako to dělali naši předkové. Je dobrá, zdravá a vaření ze zvěřiny je složité jenom na první pohled.

  • Zelné rituály

    Zelné rituály

    Dozrávající hlávky zelí na poli po staletí předznamenávají, že léto definitivně předalo vládu podzimu. Ostatně ani způsob, jakým se z kulaté úrody stane pochoutka na nedělní oběd, se dodnes nijak nezměnil.

  • Je libo horký kaštan?

    Je libo horký kaštan?

    Zapomeňte na zvířátka ze špejlí, tyhle kaštany jsou k snědku! Připravte si je jako polévku, hlavní chod i sladký dezert a pokaždé budou velmi chutné.

  • Podzimu sluší teplé saláty

    Podzimu sluší teplé saláty

    Salátů se nemusíme vzdát, ani když léto už začalo ztrácet sílu a o slovo se začínají hlásit přízemní mrazíky.

  • Maďarská kuchyně je u nás jako doma

    Maďarská kuchyně je u nás jako doma

    Guláš a paprika. To jsou bezesporu první hesla, která nás napadnou v souvislosti s maďarskou kuchyní. Je toho ale mnohem víc, čím jsme se v této pikantní a rozmanité kuchyni inspirovali. I když už s Maďarskem nesdílíme společnou hranici jako kdysi, v naší kuchyni se maďarským chutím zalíbilo.

  • Červená řepa 5x jinak

    Červená řepa 5x jinak

    Znali ji už staří Římané a naši předkové ji pěstovali na svých chudých políčkách. Tato typická podzimní zelenina dnes zažívá zasloužený comeback na gastronomické výsluní.

  • Víno na talíři

    Víno na talíři

    Klasická česká kuchyně víno jako přísadu na vaření moc nevyužívá a je to škoda. Mladé víno jednoznačně patří k paletě podzimních chutí a pár lžic červeného bude svědčit každé hovězí pečeni. Posbírali jsme pro vás proto několik nápadů, jak obohatit vaření o chuť a aroma vína.

  • Ořechobraní

    Ořechobraní

    Spokojený úsměv a ruce k neumytí zahnědlé – to je nefalšované poznávací znamení milovníků čerstvých vlašských ořechů, kterým právě začíná jejich čas.

  • 10 zajímavostí, které o bramborách možná nevíte

    10 zajímavostí, které o bramborách možná nevíte

    Popelka naší kuchyně, která je vždycky připravena zachránit hladovějící krky, spasit přesolenou polévku nebo zahustit vzdorující omáčku, má zajímavou historii, za kterou by se nemusel stydět astronaut ani královna. Akorát o ní dost málo víme.

  • Jídlo do školní tašky

    Jídlo do školní tašky

    Se začátkem školního roku se rodiče dětí školou povinných musí každé ráno chtě nechtě chopit role svačináře. Je to náročný úkol, protože zvolené suroviny, ale často i vzorek ubrousku a obrázek na svačinové krabičce rozhodují o tom, zda jídlo poslouží svému účelu. V opačném případě je potomek rovnou odloží do koše. V horším případě ho budete na konci týdne lovit ze dna tašky v nezáviděníhodném stavu.

  • Milovaná prázdninová jídla

    Milovaná prázdninová jídla

    Máme je neodmyslitelně spojená s dětstvím a školními prázdninami, a proto je pořád milujeme.

  • Jak uchovat houby na zimu

    Jak uchovat houby na zimu

    V lese je každý správný houbař jako v transu a s očima na stopkách vyhlíží svou další kořist. Ta otázka přichází až v momentu, kdy s naplněným košíkem dorazí domů a začne se řešit, jak úlovek zpracovat. Sušit, mrazit nebo nakládat je potom hamletovské dilema pravověrného houbaře.

  • Ano, ryby jsou opravdu snadné na přípravu

    Ano, ryby jsou opravdu snadné na přípravu

    Více ryb a méně masa. Je to velmi prosté, ale přitom je to asi ta nejzdravější změna, kterou můžeme ve svém jídelníčku udělat.

  • Co všechno se dá přinést z lesa a pochutnat si na tom

    Co všechno se dá přinést z lesa a pochutnat si na tom

    Co Čech, to houbař. Jen co se oteplí a v českých lesích se začnou objevovat první houby, patří k naší národní hrdosti ozbrojit se košíkem a vyrazit do mlází. A setrvat tam tak dlouho, dokud neukořistíme aspoň nějaké. Čím více, tím lépe.

  • Jak se vyznat v rajčatových omáčkách

    Jak se vyznat v rajčatových omáčkách

    Málokteré zelenině svědčí teplená úprava tolik jako rajčatům. Vařením se zvyšují jejich příznivé účinky a náš organismus dokáže látky obsažené v rajčatech využít lépe než při konzumaci syrových plodů.

  • Zásobte se na chatu

    Zásobte se na chatu

    Letní vaření na chatě nebo chalupě má svá specifika. Chceme si užívat volno a přírodu a nehodláme trávit moc času u sporáku ani umývat hromady nádobí.

  • Jak zpracovat bohatou úrodu

    Jak zpracovat bohatou úrodu

    Nádherné, šťavnaté a navíc je toho tolik najednou! I kdybychom sebevíc chtěli, nedokážeme letní úrodu zkonzumovat všechnu čerstvou. S příchodem léta tak každoročně nastává čas, kdy je nutné zmobilizovat všechny tradiční i moderní postupy, abychom si ovocné a zeleninové nadělení uchovali co nejdéle.

  • Letní studené polévky

    Letní studené polévky

    Klasické české kuchařky jimi příliš neoplývají, ale jižní národy vědí své. Jakmile uhodí horka a teploty začnou nemilosrdně šplhat přes třicítku, nastává čas pro studené polévky.

  • Zapojte do vaření také nezvyklé oleje

    Zapojte do vaření také nezvyklé oleje

    Přípravu jídla bez oleje si v kuchyni vůbec nedovedeme představit. Nemusí se ani zdaleka jednat jen o smažení – bez kapky oleje prostě jídlo nemá tu správnou chuť.

  • Trampské blues

    Trampské blues

    Hodit batoh na záda a nohama stírat rosu možná už dnes neláká tolik lidí jako dříve. Trampské hnutí je ale stále živé a představuje doslova český unikát, který má výrazná specifika a osobitá pravidla. Ztratit se do přírody je v dnešní přetechnizované době jedna z forem návratu k podstatě bytí. A také způsob, jak užitečně a zdravě prožít chvíle volna.

  • Všechny barvy melounů

    Všechny barvy melounů

    Jsou kulaté a v létě je potkáte v každém zelinářství, protože melouny k létu neodmyslitelně patří. Nejsou to jenom ty velké zelené, s růžovou dužinou, které známe od nepaměti. Jsou jich desítky a ty nejlepší z nich nemůžete minout svou pozorností.

  • Vyznáte se v dresincích?

    Vyznáte se v dresincích?

    Seznamte se před letní salátovou sezonou s pěti dresinky s nejslavnějšími jmény.

  • Letní gurmánské cestování

    Letní gurmánské cestování

    Všichni máme naprosto jasno v tom, co si hloupý Honza zabalil do rance, když se vydal na cestu do světa. Jenom těžko už budeme odhadovat, co si v něm zase přinesl, když se z cest vrátil. Určitě ale víme, že existuje spousta dobrot, které si ze světa rádi vozíme my.

  • Ovoce, které se u nás málo využívá a přitom je super

    Ovoce, které se u nás málo využívá a přitom je super

    Moruše a oskeruše nám mohou znít jako jména opravdu ošklivých sudiček. Nemohli bychom být dál od pravdy.

  • Každý tuk není nepřítel

    Každý tuk není nepřítel

    Tuk nerovná se automaticky nepřítel zdraví a štíhlé linie a vyřadit ho z jídelníčku by přineslo více škody než užitku.

  • Mrazená letní láska

    Mrazená letní láska

    Léto je tady a s ním i nepsané povolení užívat si zmrzlinu podle libosti. I když by se mohlo zdát, že se taková lahůdka nemůže omrzet, není od věci přihodit pár nápadů, jak si ji letos užít zase trochu jinak.

  • Salátová královna

    Salátová královna

    Vyčarujte na každý den v týdnu jiný zeleninový salát s minimální námahou!

  • Všechno, co jste chtěli vědět o marinování masa

    Všechno, co jste chtěli vědět o marinování masa

    Letní grilování by nebylo úplné bez nakládání masa. Je to tajuplný obřad, který skýtá prostor pro rodinná tajemství a osvědčené recepty, které si šéfkuchař střeží jako oko v hlavě. Pojďte s námi nahlédnout pod pokličku a zjistit, o co vlastně při nakládání jde. 

  • Letní limonádování

    Letní limonádování

    Léto je za dveřmi, a než se stihneme rozkoukat, bude nemilosrdně pražit sluníčko a budeme hledat způsob, jak se co nejlépe zchladit.

  • Pusťte se do koktejlů

    Pusťte se do koktejlů

    Milujete koktejly, ale odrazují vás všechna ta barmanská udělátka, triky a grify? Je na čase přestat se bát a pustit se do míchání. Pro začátek si vystačíte jen s pár surovinami a vybavením, které najdete doma v kuchyni. Příprava koktejlů doma je totiž přesně tak složitá, jak si ji uděláte. V létě máme totiž koktejly nejraději a doma připravené vám budou chutnat ještě lépe!

  • Česká hamburgerová historie

    Česká hamburgerová historie

    Možná to bude znít překvapivě, ale naše země měla docela důležité místo v historii opečeného karbanátku mezi dvěma houskami. Nejenže jsme kulinární mapu obohatili o několik nezaměnitelných a ryze českých specialit, ale za úspěchem největšího hamburgerového řetězce stojí právě potomek českých emigrantů.

  • Vaříme pro děti

    Vaříme pro děti

    Vaření pro malé děti může na první pohled vypadat jako hotová věda. Na maminky útočí z jedné strany diktát zdravé výživy a domácího vaření, z druhé strany „osvědčené“ rady a zlepšováky tetiček, které to s námi myslí dobře. Pomůžeme vám, jak se v tom všem vyznat a neztratit se u prvního rendlíku.

  • Jak skloubit vaření pro batole a rodinu

    Jak skloubit vaření pro batole a rodinu

    Když batole odroste kojení a prvním příkrmům, nastává období, kdy nejzajímavější jídlo je vždycky to na vašem talíři. Čím nevhodnější pokrm to je, tím je samozřejmě zajímavější. A malí strávníci dovedou být ve svém zájmu velmi urputní.

  • Když nechce jíst

    Když nechce jíst

    Buclaté tvářičky a talíř od oběda vyjedený do posledního drobečku – tak to mají rády babičky. Ne každé děťátko je ale jedlík a některé u oběda ani neposedí.

  • Vše, co jste chtěli vědět o grilování

    Vše, co jste chtěli vědět o grilování

    Letní posezení u grilu má skoro magický půvab, který znamená mnohem víc než jen sníst grilované maso. Milujeme pohodové setkávání s přáteli a rodinou, proces chystání surovin a rituál rozdělávání ohně. Aby všechno klaplo, jak má, a mohli jsme si užívat letní hodování na čerstvém vzduchu, pojďme se o všechny praktické záležitosti postarat s dostatečným předstihem.

  • Desatero pro dokonalý piknik

    Desatero pro dokonalý piknik

    Pikniky v létě prostě milujeme! Znáte nějakou jinou příležitost, kdy se můžete celý den povalovat na dece s hromadou jídla a prezentovat to jako mimořádnou činnost?

  • Noví kamarádi pro zdravý životní styl

    Noví kamarádi pro zdravý životní styl

    Už při letmé exkurzi do světa zdravé výživy narazíte na neznámé suroviny. Jmenují se buď hodně archaicky, nebo podezřele exoticky. Rozhodně to ale nejsou žádní strašáci, kterých bychom se měli obávat. První jmenované suroviny dříve bývaly v naší kuchyni jako doma a ty z jiných končin si díky dnešní propojenosti světa můžeme užít i u nás.

  • Projezte se ke zdraví a štíhlé linii

    Projezte se ke zdraví a štíhlé linii

    Máte v plánu zbavit se tukových polštářků, které jste nechtěně nasbírali přes zimu? Než začnete bez rozmyslu škrtat v jídelníčku a ubírat porce, raději se v klidu začtěte. Hladovění by z vás totiž udělalo jen utrápenou mátohu, která nakonec ze zoufalství skočí po prvním rohlíku. Navíc i ten rohlík by byl špatně.

  • Jarní restart organismu

    Jarní restart organismu

    Sluníčko venku krásně svítí a příroda jede na plné obrátky, ale vaše tělo zůstalo zamrzlé někde v prosinci a únavou se sotva vlečete? Neděje se nejspíš nic zlého, jen vás postihl klasický syndrom jarní únavy. Nastartovat váš organismus pomohou drobné změny životosprávy, pohyb venku a terapie úsměvem.

  • Jaro na talíři

    Jaro na talíři

    Pokud na vás po úmorné zimě padla jarní únava, sáhněte po svěžích jarních pomocnících. Bylinky a jarní zelenina jsou doslova nabité vitaminy a látkami prospěšnými pro naše unavené tělo.

  • Každá paštika má svoji příležitost

    Každá paštika má svoji příležitost

    Hledáte ideálního parťáka, který s vámi bude držet krok při turistickém výšlapu, obstojí na venkovské zabijačce a jindy zase bude decentním společníkem při sklence vína ve dvou? Dovolte nám představit – paštiky!

  • Jak se vyrábějí paštiky

    Jak se vyrábějí paštiky

    Výrobu paštikové lahůdky dovedli k dokonalosti francouzští kuchaři, vynikající lokální varianty najdete ale odedávna i v českých končinách.

  • 7 nápadů, jak se vypořádat s velikonoční nadílkou  ...a jeden sladký navíc

    7 nápadů, jak se vypořádat s velikonoční nadílkou ...a jeden sladký navíc

    Koledníkům to šlo letos od ruky a vám teď doma zbyla ošatka vařených vajíček i čokoládové výslužky? Nezoufejte, je řada zajímavých receptů, jak zvládnout každoroční vaječné nadělení.

  • Nebojte se kupovat paštiky

    Nebojte se kupovat paštiky

    Mažeme si je na chleba ráno k snídani a už dlouhá léta jsou našimi věrnými společníky na rodinné výlety – paštiky.  

  • Zajíčci, pečená morčata a spousta koláčů

    Zajíčci, pečená morčata a spousta koláčů

    Velikonoce jsou největší křesťanský svátek, který se slaví od Filipín po Kamčatku. Podobu ale může mít velmi rozdílnou, protože v sobě mísí tradice křesťanské s původními pohanskými oslavami jara a navrch ještě notnou dávku lokálního koloritu. Pojďte se s námi podívat, co podivného na Velikonoce jedí a dělají jinde.

  • Česká chřestová tradice

    Česká chřestová tradice

    I když vypadá jako exotický host, býval chřest na českých zahrádkách jako doma. Právě teď přichází jeho hlavní čas, tak si pojďme připomenout zapomenutou slávu pěstování chřestu v Čechách.

  • Zapomenuté svátky velikonoční

    Zapomenuté svátky velikonoční

    I ten, koho pečení nebaví, vajíčka nejí a už vůbec se nechce nechat vyšlehat pomlázkou, by mohl najít inspiraci v zapomenutých velikonočních tradicích. Ve starých kronikách se jich skrývá překvapivě hodně. Velikonoční zvyky a pověry totiž určovaly našim předkům život ještě pevněji než tradice vánoční.  

  • Jiná země, jiná pizza

    Jiná země, jiná pizza

    Každý italský region, v Římě dokonce každá čtvrť, vám bude tvrdit, že právě jejich způsob přípravy pizzy je ten jediný správný. Vynikající jsou všechny a velmi dobré bývají i regionální varianty, které po světě proslavili italští emigranti.

  • Nepečené poklady

    Nepečené poklady

    Milujete sladké, ale svědomí nebo osobní váha vám to nedovolí? Určitě vás nebude nabádat ke šlehačkovým orgiím, ale existuje cesta, jak si čas od času zdravě zahřešit. 

  • Dáte si marmeládu, zavařeninu nebo džem?

    Dáte si marmeládu, zavařeninu nebo džem?

    Přidejte ještě povidla, rozvárku, klevelu nebo ovocnou směs a pusa vám půjde ze všech těch sladkých chutí kolem. A přitom základem těchto dobrot bylo, je a bude čerstvé ovoce. 

  • Co do housky?

    Co do housky?

    Dát maso mezi dva plátky pečiva je nejjednodušší způsob, jak se rychle najíst. 

  • Marmeláda - příběh smutné kdoule

    Marmeláda - příběh smutné kdoule

    Zní to jako pohádka, ve které hlavní hrdina osvobodil princeznu a místo půlky království teď živoří v ústraní.

  • Pikantní zajímavosti mexické kuchyně

    Pikantní zajímavosti mexické kuchyně

    Barevná jídla, ohňostroj chutí a nekonečné variace kořenících přísad. Přidejte ještě záplavu zdravé zeleniny a je jasné, že není třeba příliš pátrat, proč mexická kuchyně celosvětově patří k nejoblíbenějším. Vždyť už také pět let patří mezi chráněné památky UNESCO.  

  • Deset základních ingrediencí asijské kuchyně

    Deset základních ingrediencí asijské kuchyně

    Baví vás Asie a chtěli byste si doma uvařit nějaké parádní asijské jídlo? Aby z toho nebyla Čína po česku, potřebujete ty správně suroviny. Vybrali jsme pro vás deset produktů, bez kterých se neobejdete, ať už vaříte rybu, maso nebo rýži. 

  • Sójová omáčka: dochucovadlo s tisíciletou historií

    Sójová omáčka: dochucovadlo s tisíciletou historií

    Sójová omáčka je se svou specifickou slanou chutí jedním z nejoblíbenějších dochucovadel vůbec ať už v Asii, kde před 2500 lety vznikla, nebo v západním světě. 

  • Konzervované ryby: zdraví v plechovce

    Konzervované ryby: zdraví v plechovce

    Po rybičkách z konzervy sáhne každý měsíc více než polovina Čechů a v mnohých domácnostech jsou více oblíbené než čerstvé ryby. Jak jsou na tom ale výživově, vyrovnají se čerstvému produktu, nebo je to výrazně horší? Odpovědí budete možná překvapeni.

  • Brusinky: superpotraviny nejen ke svíčkové

    Brusinky: superpotraviny nejen ke svíčkové

    Kdo by si pomyslel, že brusinky, které evropští osadníci dovezli na starý kontinent ze Severní Ameriky, získají popularitu právě v Čechách. Zatímco u nás je milujeme na tisíc způsobů, v USA se obvykle konzumují jen jednou do roka, a to na Díkuvzdání. 

  • Pět věcí, co jste nevěděli o rybách z konzervy

    Pět věcí, co jste nevěděli o rybách z konzervy

    Zamysleli jste se někdy nad tím, proč vlastně konzervy vznikly a kdo je vymyslel? Jestli ne, tak nevadí. Sepsali jsme pro vás pět zajímavostí ze světa konzervovaných ryb.

  • Pět tipů, jak vybrat olivový olej

    Pět tipů, jak vybrat olivový olej

    Olivový olej se stal v posledních letech nepostradatelnou přísadou moderní kuchyně. Jak se ale vyznat ve všech typech a značkách, které obchody nabízí? Máme pro vás pět tipů, jak vybrat kvalitní olivový olej. 


Nahrávám
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace