Udělejte si dip a vyhoďte marinádu

Pojďme si nejdřív ujasnit, kdo je kdo. Do marinády nakládáme maso před grilováním, aby se ochutilo a bylo šťavnaté. Naopak dip je hustá omáčka, do níž si namáčíme pečené maso nebo zeleninu pro dosažení ještě lepší chuti. 

Použitou marinádu, která přišla do styku se syrovým masem, v žádném případě nikdy dál nepoužívejte. Pokud máte skvělou marinádu a chcete ji použít na potírání masa při pečení nebo jako dip, raději si dopředu před naložením masa odeberte trochu stranou. V požitém nálevu by se totiž mohly vyskytnout nebezpečné bakterie a zadělat vám na nepěkné zažívací problémy. Vše o marinádách si můžete nastudovat zde.

Kdo s kým

Když přijde řeč na grilování, dostávají se ke slovu i suroviny, které se s masem moc nepotkávají. Oblíbené je aromatické koření, jako například skořice. Rádi používáme med nebo tmavý cukr, protože obrousí hrany ostrým kečupovým dipům a zároveň na mase při pečení neodolatelně zkaramelizuje. Častěji než jindy sáhneme po omáčkách na ovocném základu a milujeme je jak k jemnému drůbežímu, tak k vepřovému. Ostatně ovocné šťávy bývají nedílnou součástí nálevů pro nakládání masa, protože ovocné kyseliny a enzymy umějí maso zkřehčit. Skvělé jsou citron, ananas nebo třeba papája. 

Kupte si ďábelské i ovocné

Nabídka v obchodech bohatě uspokojí všechny, které příprava dipů zrovna neláká. Královnou grilovaček je sladká chilli omáčka, oblíbené jsou omáčky z ovoce, ale klasická barbecue nebo pikantní cikánská rozhodně také nezklamou. 

5x dokonalé domácí dipy

Když máte chuť vytáhnout se před návštěvou nebo vás to prostě a jednoduše baví, pusťte se do díla a nenechte se brzdit konvencemi. 

  • Jogurtový dip – Osvěží krájenou zeleninu i zchladí pálivé jídlo. 
  • Meruňkovo-hořčičný dip – Další neodolatelně dobrý důkaz toho, že kombinovat zdánlivě nezkombinovatelné se vyplatí. Jednoduše smíchejte meruňkový džem s dijonskou hořčicí a je uvařeno. 

Foto: Profimedia.cz