Houby byly zdrojem potravy odjakživa, historici mají za to, že jejich „lov“ chodili už v pravěku. Ve starém Římě je už i pěstovali a ve velkém se o ně začali zajímat v 16. století. Jen středověk jim zrovna nepřál, lidé se jich báli a měli je za nadpřirozené. Nebylo to ale jen o jídle, využili je třeba i v léčitelství. I dnes stále platí, že imunitu posílíte hlavně hlívou ústřičnou. A z lesa si na to donesete vějířovec obrovský nebo outkovku pestrou. S pomocí troudnatce kopytovitého zastavovali krvácení už v pravěku, obsahuje látku, která shlukuje krevní tělíska v krevní skupině B. Jeho vysušené plodnice, tzv. troud používali lidí k uchovávání ohně a střelbě z mušket. A dokonce z jeho vyluhovaných částí šili vesty i čepice!

Je to sport
Vedle Čechů nadšeně houbaří ještě také Slováci, Ukrajinci a Poláci, kupodivu také Japonci. Ostatní národy se houbám sice nevyhýbají, jdou si pro ně ale do obchodu. V houbách se totiž moc nevyznají a někde je sbírání vyloženě zakázáno. U nás se tak rozšířili, že se jim začalo říkat maso chudých. Chutné, přístupné všem, zadarmo nebo velmi levné. S naší kulturou jsou tak spjaty, že se dokonce dostaly do pořekadel. Je to na houby, houby s octem, to byla ještě na houbách, všichni je známe.

Proč ale chodíme tak rádi na houby, i když se třeba vrátíme s prázdnou? Sbírání totiž bereme jako sport, svými úlovky se totiž rádi pochlubíme, ať už sousedům, nebo v dnešní moderní době pomocí sociálních sítí i médií celému světu. Jen se podívejte, kolik je třeba na Facebooku příspěvků v houbařských skupinách. Je to také o relaxu, pobytu v přírodě a mnohdy i rodinné tradici. Úspěšní ale jsme, minulý rok jsme jich našli celkem 27 700 tun!

Usušit nebo naložit?
Každý si svůj houbový poklad vychutná jinak. Někdo nedá dopustit na smaženici z těch čerstvých, další nakládají na chuťovky a jiní zase rádi suší a ze zásob pak vaří celý rok. Pro každý druh se ale hodí něco jiného. Rozhodně nesušte choroš, pýchavky nebo václavky, k tomu vyberte bedly, křemenáče, ryzce, žampiony a hřiby. A pozor na babky, v nich se totiž při sušení množí parazit nedohub, který se přesunuje i na jiné houby a je po požití nebezpečný pro slinivku. Na sušení stačí plech, pečící papír a radiátor. Ani zmrazení není od věci, houby takto mohou vydržet roky. Už na ně máte chuť? Tak je vyzkoušejte v některém z našich receptů.

http://www.receptyschuti.cz/recept/pecene-kure-s-houbovou-nadivkou-s-uzenym-masem/2136

http://www.receptyschuti.cz/recept/plnene-myslivecke-tasticky/2135

http://www.receptyschuti.cz/recept/kapustnica-s-houbami-a-susenymi-svestkami/1566

A pokud nenajdete ani jeden poživatelný kousek, řezané žampiony Hamé ve slaném nálevu vás vždy zachrání.