Základ na vanilkovou zmrzlinu

Potřebujete:

  • 350 ml plnotučného mléka
  • 350 ml šlehačky
  • 2 vejce
  • 170 g cukru
  • 1 vanilkový lusk nebo 1 čajovou lžičku vanilkového extraktu

Jak na to:
V hrnci smíchejte vejce a mléko, přidejte cukr a vanilkový extrakt nebo vyškrabaný vnitřek lusku. Vařte na mírném ohni a stále míchejte, dokud směs lehce nezhoustne. Nechte vychladnout a přimíchejte šlehačku.

Pamatujte! Čím tučnější složky budete mít, tím krémovější zmrzlina bude.

V misce ledu

Potřebujete:

  • Velkou mísu
  • Menší misku
  • Led
  • Zmrzlinovou směs
  • Kamennou sůl

Jak na to:
Naplňte velkou mísu do poloviny ledem a přidejte sůl. Do mísy „zavrtejte“ menší misku, ať je do ledu ponořená až po okraj. Misku naplňte do poloviny zmrzlinovou směsí a mixujte 10 minut nebo míchejte ručně nejméně 15 minut. Směs bude velmi studená, ale stále nebude mít strukturu zmrzliny. Vše zakryjte utěrkou a na 45 minut dejte do mrazáku. Mixujte dalších pět minut a pak zmrzlinu dejte do mrazáku na minimálně dvě hodiny.

V mrazáku

Jak na to:
Podobným způsobem jako v miskách lze studenou pochoutku vyrobit i přímo v mrazáku. Připravenou směs nalijte do misky a dejte na 45 minut do mrazáku. Poté vytáhněte a dobře promíchejte, na krajích už začne namrzat. Vraťte do mrazáku a pokračujte každých 30 minut dvě až tři hodiny, dokud nebude směs zmrzlá.

V sáčku

Potřebujete:

  • 1 litrový uzavíratelný sáček
  • 1 třílitrový uzavíratelný sáček
  • Led
  • 150 gr kamenné soli
  • Další sáčky na vrstvy
  • Zmrzlinovou směs

Jak na to:
Variantou výroby v misce je ta v sáčcích. Zmrzlinovou směs vychlaďte přes noc v lednici. Do menšího sáčku dejte část směsi, větší naplňte do poloviny ledem se solí. Do toho s ledem dejte uzavřený menší, musí být celý obklopen ledem. Velký dobře zavřete, klidně zagumičkujte a dejte do dalších vrstev. Pak přijde čas posilovat. Se sáčkem teď totiž musíte až 10 minut třepat a převracet ho. Otevřete a buďte opatrní, nechte do zmrzliny dostat sůl. Pokud směs ještě není dostatečně vychlazená, pokračujte.

 

Ze šlehačky a kondenzovaného mléka

Potřebujete:

  • 470 ml šlehačky
  • 420 ml kondenzovaného mléka
  • 3 polévkové lžíce rozpuštěného másla
  • Půl čajové lžičky skořice
  • Půl čajové lžičky vanilkového extraktu

Jak na to:

Šlehačku vyšlehejte do tuha, v jiné misce smíchejte ostatní ingredience a pak přidejte šlehačku. Přesuňte do mrazuvzdorné nádoby a v mrazáku nechte minimálně šest hodin.

 

Experimentům s příchutěmi se meze nekladou, stačí přidat jakékoliv ovoce. Pokud nemáte čerstvé, sáhněte třeba po švestkovém, třešňovém nebo třeba borůvkovém kompotu Hamé či Extra džemu Hamé