Muškátová dýně – Také se jí podle anglického názvu butternut říká někdy máslová. Tvarem připomíná hrušku, má světle žlutou slupku a výrazně oranžovou dužinu. Vařená a hlavně pečená muškátová dýně má lahodnou oříškovou chuť. Zkuste ji například rozkrojit na polovinu a důlek po vydlabaných semínkách naplnit směsí mletého masa. Pečte v troubě a servírujte vcelku – vypadá to velmi efektně.

Špagetová dýně – Oválná dýně se světlou krémovou slupkou má velmi charakteristickou dužinu. Zasyrova i po uvaření je totiž vláknitá, a jak už název napovídá, připomíná špagety. Ostatně také se jako zeleninové těstoviny používá. Po dochucení se podává jako vegetariánské špagetové jídlo nebo se může použít místo nudlí do polévky. 

Hokaido – Patří k dýňovým favoritům. Pro její chuť se jí někdy říká také „kaštanová dýně“. Jako jediná z dýní se nemusí loupat. Slupka je totiž slabá a vařením či pečením změkne. Sytě oranžová dužina je poměrně moučná. Skvěle se hodí do polévek, link na recept na dýňovou polévku na dýňové pomazánky, pyré i jako základ sladkého dýňového koláče. Existuje i zelená odrůda dýně hokaido, která je u nás skoro neznámá.

Turbanová dýně – Zaujme zvláštním tvarem i barvami. Polovina této dýně je oranžová a na ni jako by někdo posadil malou béžovou čepici. I tato dýně je jedlá, i když pro její zábavný tvar bychom si ji nejraději nechali jen na dekoraci. Nejlepší je naplnit ji masem nebo směsí zeleniny a kuskusu a zapéct. 

Žaludová dýně – Zvláštní zašpičatělá dýně, která má tmavě zelenou barvu a výrazné žebrování. Plody většinou neváží ani kilo a rostou na keři. To ocení především pěstitelé, protože na zahrádce nezabírá moc místa. I když vypadá velmi ozdobně, je i tato dýně jedlá.

Rekordmanka

Největší dýni na světě vypěstoval v loňském roce švýcarský zahradník Beni Meier. Vážila 1054 kilogramů.