Seznamte se se svým grilem a připravte ho na sezonu
Každý gril se ovládá trochu jinak a před prvním použitím je dobré ho vyzkoušet nanečisto. Ušetříte si pak zbytečné trapasy před rodinou a přáteli. Třeba z toho elektrického bude jídlo vypadat dobře, z toho na uhlí zase získá příjemnou kouřovou chuť. Rošt vyčistěte, pomůže to lepší distribuci tepla a tím i úpravě jídla. Zapečené zbytky také dodávají nepříjemnou příchuť. V elektrickém grilu zkontrolujte rozvody, aby nedošlo ke zkratu, v plynovém doplňte bombu.

Kamarád řezník
Zní to jako z filmu, ale najít si svého oblíbeného řezníka a mít s ním dobré vztahy není vůbec od věci. Vždy přece chcete mít to nejlepší maso a vědět, co blízkým připravujete. Nebojte se připlatit za kvalitní kousky, vyplatí se to. U hamburgerů si zase nezapomeňte říct o dávku tuku. I když rozum radí co největší procento masa, na gril se to úplně nehodí. Tuky jsou potřeba jako pojivo i nositel chuti, bez nich by byl váš burger suchý a nijaký. Nejlepší poměr je 80 procent masa k 20 procentům tuku.

Připravte potraviny včas
Před grilováním vždy maso včas vytáhněte z ledničky a nechte ho venku kolem 20 minut, aby získalo pokojovou teplotu. Příliš studené by se totiž nepropeklo rovnoměrně. Dobrý kuchař nesmí zapomenout ani na dobré přílohy. Vyzkoušejte třeba BBQ omáčku od Hamé, nepostradatelný Křeník Hamé či Krenex Znojmia nebo vyrobte vlastní švestkovou marinádu z povidel Hamé.

Dobře rozpalte a namažte gril
Dejte svému grilu čas na pořádné rozehřátí, nečekejte na poslední chvíli. Dobře rozpálený gril poznáte tak, že nad jeho povrchem nevydržíte držet ruku víc, než dvě vteřiny. Ve střední části je vyšší teplota než na krajích, to využijte k přípravám různých potravin. Pokud máte větší množství, teplota bude důležitá, musí totiž vydržet na všechny chody. Pamatujte, že pokud na gril dáte větší množství studených potravin, teplota se rychle sníží.

Nebojte se rošt dobře namastit, maso se nepřilepí a nepotrhá.

Nehrajte si s jídlem
Někteří šéfkuchaři mají nutkání maso neustále posunovat, převracet, zkoušet, zda je hotové. Nechte ho na pokoji! Dejte mu čas, aby se povrch dobře uzavřel a vytvořily se žádané vypálené pruhy od roštu. Maso umístěte v 45 stupních a po několika minutách otočte o 90 stupňů. Po dalších pár minutách otočte a postup zopakujte. Steaky ani hamburgery obracečkou nemačkejte, přijdete o šťávu. Propečenost poznáte podle dotyku prstem. Rare je na dotek měkký a houbovitý, medium se po zmáčknutí vrátí do původního tvaru a well done je pevný.

Potraviny oddělujte
Stejně jako v klasické kuchyni, vyhněte se kontaktu syrových potravin s těmi, co chcete podávat. Pozor i na kontaminaci přes grilovací pomůcky a v žádném případě nepoužívejte marinádu, ve které bylo syrové maso, při potírání připravovaného masa bez převaření.

Nechte maso odpočinout
Jedna z nejhorších věcí, co můžete při grilování udělat, je maso podávat hned, jakmile ho sundáte z roštu. Ať je to hovězí, vepřové, kuřecí či divočina, potřebuje si před krájením odpočinout, aby maso absorbovalo šťávy zpět do sebe. Když ho nakrájíte moc brzo, šťáva vyteče a maso bude bez barvy a suché. Dopřejte mu 5 až 10 minut podle velikosti.

Ovoce jako dezert
Na grilu můžete připravit i sladkou tečku. Na rošt se hodí třeba nakrájený ananas nebo broskve. Broskve rozpulte, potřete olivovým olejem a posypte solí. Grilujte do měkka, přidejte lžičku mascarpone a rozdrcené ořechy kešu a podávejte.