A když nahlédneme do kuchyní ostatních zemí, každá má svou více či méně lákavou specialitu. Sladké i slané, vegetariánské nebo pro masožravce, hlavně ale s duší Velikonoc.

Rusko: Paška a kulich
Ruku v ruce jdou u pravoslavných věřících paška a kulichy. Paška je tvaroh s máslem, vejci, případně rozinkami, mandlemi, vanilkou nebo kandovaným ovocem. K tomu si zakousnout kulich, variaci na nám známý mazanec.

USA: Easter ham
Pořádný kus vepřové šunky ozdobený plátkem ananasu, bez toho to ve Spojených státech nejde. Pečou ji jednoduše jen potřenou směsí z hnědého cukru, javorového sirupu a hořčice.

Rakousko: Schinken im Brotteig
U našich sousedů pečení šunky ještě vylepšili. Aby se nemuseli starat o přílohu, rovnou ji strčí do chlebového těsta a pečou zároveň.

UK: Hot cross buns
Sladká houska s rozinkami nebo rybízem je vlastně malý mazanec pečený v pekáči jako naše klasické buchty. Na povrchu je ještě ozdoben křížkem z cukru smíchaného s mlékem.

Jamajka: Buns and cheese
Na karibském ostrově si s přípravou velikonoční tabule hlavu nelámou. Housku převzali z kultury britských kolonizátorů, vylepšili ji ale sýrem čedar, který prý se sladkou chutí perfektně ladí.

Řecko: Tsoureki
Chutná jako brioška, vypadá jako vánočka a nejblíže je podobný našemu mazanci. Potřebujete mléko, mouku, droždí, cukr, vejce a máslo, které se přidává až hnětení. Správné tsoureki má být měkký, vlhký, nadýchaný a měl by se dát trhat po vláknu.

Ekvádor: Fanesca
V jihoamerické zemi si během svátku pochutnávají na polévce jedinečné chuti. Zásadní 12 různých druhů fazolí a zeleniny v krémovém základu, které představují 12 apoštolů. K tomu sušená nasolená treska jako Ježíš,  a na dochucení arašídy, na tvrdo vařená vejce a smažené plantainy, velké zeleninové banány.

Finsko: Mämmi
Seveřané na barvy nehrají a připravují černý dezert. Z vody, žitné mouky, melasy, pomerančové kůry a soli vaří a posléze pečou dobrotu podobnou pudinku, který jí s cukrem a zalitý mlékem nebo smetanou.

Itálie: Colomba di Pasqua
Svou verzi mazance mají i obyvatelé Apeninského poloostrova. Ve formě tvaru holubice pečou nadýchanou buchtu zdobenou mandlemi a perlovým cukrem. Tvar není náhoda, pečivu se říká velikonoční holubice, proč ale, to už se ani nedozvíme. Podle jedné z verzí opeřence oslavují pro jeho symbolizování míru.

Mexiko: Capirotada
Na Velký pátek podávají v Mexiku jídlo podobné žemlovce. Nakrájenou veku smíchají mandlemi, rozinkami a máslem, zalijí sirupem z cukru, vody a skořice. A nakonec zapečou, nedivte se, se sýrem!

Argentina: Torta pascualina
Jeden z nelákavějších pokrmů připravují v Argentině, najdete ho ale i v Uruguayi nebo Itálii, odkud ho přivezli imigranti na začátku 20. století. Slaný koláč je z lineckého těsta a naplněný čerstvým špenátem, vejci a sýrem. Má i verzi z tenkého listového těsta filo, které by mělo mít 33 vrstev podle věku smrti Ježíše.

Libanon: Ma'amoul
Starověká pochutina se připravuje z datlí, vlašských ořechů, pistácií, růžové a pomerančové vody a dalších dobrot. Je populární ve většině arabských zemí, arabští křesťané ji jí právě na Velikonoce, a to vytvarované do koruny jako symbolu Ježíšovy koruny.

Francie: Le Gigot d'Agneau Pascal
Skutečné hody si dopřávají v zemi galského kohouta. Jehněčí kýtu osolí a opepří, prošpikují česnekem a rozmarýnem, potřou provensálským kořením a upečou.