Najít si rovnováhu mezi jídly pro dospělé a malé děti je výzva pro každou rodinu. Dobrá zpráva je, že každá rodina si tu svoji cestu najde. Změny přicházejí postupně a je dost času se v nové situaci rozkoukat a otestovat, jak by to nejlépe vyhovovalo právě vám. 

Příklady táhnou

Děti nás moc rády napodobují a orientují se podle našich reakcí. To platí i u rodinného oběda. Rádoby vtipné poznámky typu „trávu nejím, nejsem koza“ nad salátem vám mohou projít u půlročního batolete, ale u dvouletého caparta se uloží hluboko do paměti a pak mu budete horko těžko vymlouvat, že to vlastně byla legrace. 

Nevařte dvakrát

Když už se vaše děti popasují s většími kousky jídla, je ideální, když se oběd na malovaných dětských talířkách co nejvíce podobá dospělému jídlu. Drobečkové si připadají tááák dospěle! Dobře se k tomu hodí dušené nebo pečené maso, omáčky na těstoviny, zapékaná zelenina. Pokrmy připravujte s ohledem na citlivé pusinky těch nejmenších a odeberte potřebné množství. Zbytek dochuťte solí, pepřem, chilli a dalšími dospělými vymoženostmi.

Mrazák pomocník

Přes veškerou snahu ne všechny dospělé dobroty jde uvařit s ohledem na děti. Třeba takový dobře umíchaný tatarák nebo krvavý steak v dětské variantě prostě nevyčarujete. 

Můžete si je buď šetřit na dobu, kdy potomci zapadnou do postýlek. Jednodušší je ale mít pro takové situace v záloze pár porcí dětské jídla v pohotovosti v mrazáku. Pro nejmenší děti můžete hotové jídlo nebo domácí polotovar skladovat 1–2 měsíce.