Správná odpověď je A, B i C, protože nejde jednoznačně říct, která metoda je nejlepší. Záleží na konkrétním druhu houby, ne každá totiž snese všechno. Pojďme se podrobněji podívat, pro které druhy hub se hodí jednotlivé metody a jak dosáhnout nejlepšího výsledku. 

Oblíbené sušení

Bezesporu nejčastější způsob, kterým se dají zpracovat skoro všechny houby. Existuje ovšem pár výjimek, u kterých bychom si nepochutnali – pokud máte v košíku pýchavky, klouzky nebo třeba muchomůrky růžovky čili masáky, na sušení raději zapomeňte. Naopak holubinky, lišky a samozřejmě hřiby se sušit mohou.

Pro sušení jsou ideální domácí sušičky na ovoce nebo speciální síta. Nahradit je můžete i obyčejným plechem na pečení. Když ho vyložíte pečicím papírem, houby nepřischnou a půjdou krásně sloupnout. 

Očištěné a zdravé houby nakrájejte před sušením na několikamilimetrové plátky a rozprostřete tak, aby se nepřekrývaly. Klasické sušení zabere několik dní a je potřeba houby párkrát obrátit. Dokonale suché houby skladujte samozřejmě v suchu, aby se nekazily.

Nejdřív teplo, potom mráz

Pokud si chcete pochutnat na smaženici i v zimě, rozhodně vyzkoušejte houbovou úrodu zamrazit. Nakrájené a očištěné houby nechte nejdřív krátce projít tepelnou úpravou – stačí 5 minut povařit nebo podusit na másle. Pak je naplňte do mikrotenových sáčků a vychladlé zamrazte. Namíchejte je podle druhu, momentální úrody nebo podle chuti. Hodí se třeba kombinovat pevnější druhy, jako jsou holubinky, s blátivějšími křemenáči nebo klouzky. 

Mrazení se nehodí pro tvrdé houby, jako jsou třeba choroše. Nefunguje ani pro pýchavky, které při rozmrazení zhořknou.

Dobře naloženo

Nakládání je ideální pro malé pevné houby, které je nejprve potřeba povařit v osolené vodě a pak prudce zchladit. Dobrý nálev se dá připravit například z jednoho dílu octa a 2–3 dílů vody. Přislaďte podle chuti a přidejte koření – bobkový list, kuličky pepře, nové koření, hořčičné semínko nebo kopr. Pak už stačí naplněné sklenice 30 minut sterilovat při teplotě 90 oC a máte na několik sezon vystaráno. 

Nakládat se dají i různé houbové čalamády s paprikami, cibulí i květákem.