Začalo to v roce 2003 jako hnutí Meatless Monday, tedy pondělky bez masa. Princip je v tom, že si v první den týdnu máme po kaloricky odvázaném víkendu dát jídelníček zase dohromady a dopřát si jídla zdravější. K tomu patří i myšlenka vzdát se na jeden den masa a masných výrobků. Maso má sice důležité živiny, jeden den bez něj nám ale jen prospěje, zvlášť, když ho můžeme nahradit kvalitními a chutnými potravinami. Takže proč třeba na snídani nevyzkoušet mexickou, indickou nebo brazilskou vegatariánskou pomazánku od Hamé, k obědu skvělý teplý luštěninový salát a k večeři pikantní cizrnovou polévku?

Důležitost si uvědomili třeba i slavný brouk Paul McCartney a jeho dcera Stella, kteří založili neziskovou organizaci Meat Free Monday. Nadměrná konzumace masa je totiž škodí nejen lidem, ale také životnímu prostředí. Nevěříte?

Vzdejte se v pondělí masa...

Pro zdraví
I když je v mase protein, zinek, železo a vitamíny, jeho nadměrná konzumace, zvláště červeného a uzených výrobků, může vést k velkým zdravotním problémům. Nemoci srdce, mrtvice, rakovina, cukrovka, nemoci jater a ledvin, obezita. Tomu všemu ale můžete předejít, když se čas od času uchýlíte k vegetariánské stravě, která dodá vlákninu, vitamíny a minerály. Vědci za Harvardu například přišli na to, že nahrazení potravin s nasycenými mastnými kyselinami (maso a plnotučné mléčné výrobky) těmi s nenasycenými mastnými kyselinami (rostlinné oleje, ořechy a semínka), sníží riziko srdečních nemocí o 19 procent.

Pro planetu
Chov hospodářských zvířat je jedním z nejhorších znečišťovatelů životního prostředí. Organizace pro výživu a zemědělství při OSN odhaduje, že toto odvětví produkuje 18 procent skleníkových plynů na celém světě, zatímco podle jiných organizací je to až 51 procent! Zvířata jsou zdrojem metanu a oxidu dusného, k tomu se ještě přidávají výfukové plyny z jejich transportů.  Spotřebuje se se také obrovské množství vody, odhaduje se, že na 500 g hovězího je potřeba 7000 až 9500 litrů! Tu ještě zároveň znečišťují exkrementy. Kvůli pastvinám mizí lesy a eroduje půda.

Pro peněženku
Když si dopřáváte maso a masné výrobky často, musíte i sáhnout hlouběji do kapsy. Ceny stále rostou jak v supermarketech, tak v restauracích a během pondělí bez masa tak ulehčíte i svému rozpočtu. Když si k tomu připravíte oběd a večeři doma, výdaje budou zanedbatelné. Luštěniny a hnědou rýži můžete mít doma ve spíži vždy po ruce, k tomu zeleninu zavařenou v plechovkách nebo ve sklenicích, či mraženou. Tu čerstvou se pak vyplatí nakupovat tu sezonní, na trzích nemusí být nejkrásnější, ale chutná skvěle a ještě stojí pár korun.

Pro konec hladu
Aby chovatelé získali 1 kg hovězího, musí zvíře zkonzumovat 12 kg obilí. To znamená, že lidé, kteří si rádi dopřávají hodně masa, ve výsledku možná sní nepřiměřenou část z podílu živin na světě. K tomu ještě na světě trpí hlady stovky milionů lidí a přitom obilí, které by je nasytilo, je krmivem pro dobytek, prasata a slepice.

Teplý luštěninový salát s grilovanou hlívou ústřičnou

Potřebujete:
Dresink                       
Olej olivový 2 lžíce
Petržel hladkolistá 2 lžíce
Med 1 lžička
Pepř dle chuti
Citronová šťáva 2 lžíce
Hořčice dijonská 1 lžíce
Sůl dle potřeby                   
Salát                       
Hrách žlutý 200 g
Paprika žlutá 1 ks
Paprika červená nakládaná Znojmia 3 lžíce                       
Hlíva ústřičná 150 g
Mrkev 2 ks

Postup
Žlutý hrách namočte přes noc a uvařte podle návodu.V míse prošlehejte ingredience na dresink – olivový olej, šťávu z citronu, nasekanou petrželku, hořčici a med. Podle chuti přidejte sůl a pepř. Přisypejte ještě teplý hrách a dobře promíchejte. K hrachu přidejte naloženou papriku, proužky čerstvé papriky a mrkev nakrájenou na slaboučká kolečka. Ještě jednou prohoďte. Hlívu po žebrech natrhejte na proužky. Na pánvi rozpalte trochu oleje a orestujte dozlatova. Přidejte ji do salátu a hned podávejte.

Cizrnová polévka s kokosovým mlékem a chilli

Potřebujete:                                             
Olej kokosový 2 lžíce
Stroužek česneku 2 ks
Kari 1 lžička
Olej rostlinný 1 lžíce
Mrkev 3 ks
Chilli papričky Hamé 3 ks
Kokosové mléko 250 ml                                     
Cibule 1 ks
Zázvor čerstvý nastrouhaný 1 lžička
Římský kmín mletý 1 lžička
Cizrna 400 g
Batáty 1 ks
Sůl 1 lžička

Postup:
Rozehřejte troubu na 180 °C. Z cizrny odeberte 2 lžíce a smíchejte je v misce s olejem a půlkou lžičky kari a půlkou lžičky římského kmínu. Lehce posolte. Rozprostřete na plech a dejte na 30 minut péct do trouby. Můžete péct i déle, cizrna potom bude pěkně křupavá. Upečenou cizrnu dejte stranou a nechte na ozdobu polévky. V hrnci rozpusťte kokosový olej a opečte na něm nakrájenou cibuli a česnek. Po 5‒10 minutách přidejte zázvor, zbytek kari a římského kmínu a krátce orestujte.Přidejte nakrájené mrkve, batát i cizrnu, podlijte kokosovým mlékem a půl litrem vody. Přikryté pokličkou duste do změknutí. Uvařenou polévku rozmixujte dohladka, a pokud je příliš hustá, nařeďte ji podle potřeby vodou nebo vývarem. Nakonec přidejte pokrájené chilli papričky a promíchejte. Polévku nalijte do talířů a před podáváním ozdobte opečenou cizrnou.