Samotné slovo pizza je staré skoro tři tisíce let. Poskládat nějaké ty dobroty na chlebové těsto a dát to zapéct prostě není žádná revoluční novinka. Staří Řekové jednoduše natřeli olivový olej a dali k tomu bylinky a sýr na chlebové placky pita (podobnost slova s pizzou není čistě náhodná), ve starém Římě byl oblíbený sýr s medem a bobkovým listem.

Pizza, jak ji známe dnes, pochází z Neapole a datuje se k přelomu 18. a 19. století. Od roku 2009 je také jediná, která má oficiální osvědčení EU o pravosti svém původu. V její autentické podobě na ni patří pouze rajčata San Marzano, která se pěstují na jižním svahu Vesuvu, a bůvolí mozzarella z Kampánie. Vrstva těsta musí být velmi slabá.

Naproti tomu pro sicilskou pizzu je charakteristický silnější základ těsta, který je více kynutý. Tuto pizzu si italští vystěhovalci dovezli s sebou do Ameriky a stala se základem pro oblíbenou pizzu v chicagském stylu. Peče se v kulatých formách, ale častěji na plechu a prodává se nakrájená na jednotlivé obdélníčky. 

Sopka, tyčky a nohavice 

Chlebový základ je velmi tvárný a v chudé Itálii nezbývalo než s ním trochu čarovat, když peněženka nedovolila pestřejší jídelníček. Calzone je plněná pizza, která vznikne přeložením klasického kulatého tvaru napůl. Uvnitř najdete stejné dobroty jako na klasické pizze. Jméno v překladu z italštiny trochu překvapivě znamená kalhoty nebo také nohavice.

Další variace pojmenovaná po italské sopce Stromboli je zase zavinutá jako roláda a konzumuje se nakrájená na plátky. Těsto na pizzu se také krájí do podoby tyček, které se po opečení namáčejí do tomatového dipu. Oblíbené jsou i pizzové mini rolky.  

Vypečené rekordy

- Největší pizzu upekli v jihoafrickém Johannesburgu v roce 1980. Měřila 37,4 m v průměru a spotřebovali na ni půl tuny mouky, 800 kilo sýru a 9 metráků rajčatového protlaku.


- Na samotném jihu Itálie, kde se pizzám hodně daří, najdete dokonce trattorie, kde mají na jídelním lístků klidně 500 variant téhle jižanské klasiky. 

- Nejdražší pizza světa byla vydražena za neuvěřitelných 2150 liber ve skotském Glasgowě. Byly na ní dobroty jako uzený skotský losos, telecí medailonky, jedlé zlato, krabí maso marinované v nejjemnějším koňaku či kaviár. Potěšitelné aspoň je, že celá částka putovala na charitu.