Rozumné je vybrat si takové, které budou hrát v náš prospěch a pomohou nám vybudovat silné a zdravé tělo. Protože i mezi tuky jsou dobří a špatní hrdinové a je na nás, se kterými se budeme přátelit.

Proč je vůbec potřebujeme?

Tuky sice mají více kalorií, ale neznamená to, že by bílkoviny a sacharidy byly zdravější. Naše tělo potřebuje pro doplnění energie vyváženou stravu obsahující všechny složky – sacharidy, bílkoviny i tuky. Tato energie je potřeba nejen pro správnou funkci orgánů, ale i pro samotné spalování přijatých kalorií a látkovou výměnu.

Tuky tělu pomáhají vstřebávat vitaminy A, D, E a K. Pokud snížíte tuky na minimum, tělo nedokáže přijaté vitaminy efektivně využít. Zjednodušují přenos kyslíku i zpracování vápníku. Tukům také můžeme přičíst k dobru, že udržují v rovnováze hormony i naše nervy. Ono pověstné obalování nervů tukem má rozhodně pravdivý základ, jen se nesmí brát moc pečlivě. V neposlední řadě také tuky nesou chuť. Proto je zeleninový salát se lžičkou kvalitního oleje stále dietní, ale o poznání chutnější.

Kde hledat zdravé tuky

Za zdravé tuky se považují ty nenasycené, které mají vyšší podíl mononenasycených kyselin a Omega-3 mastných kyselin. Najdeme je například v následujících potravinách

  • avokádo

  • oříšky a semínka – mandle, kešu, vlašské ořechy, lněná semínka

  • ryby a mořské plody

Skrytý škůdce

Jak už jsme řekli na začátku, tuky nejsou škodlivé, jen musíme rozlišovat a nekonzumovat jich příliš. Je proto důležité zaměřit se i na skryté tuky a pečlivě pročítat etikety. Například v trvanlivém pečivu a kupovaných sušenkách se mohou skrývat tuky, které při zpracování procházejí vysokými teplotami, tzv. ztužené tuky. Obsahující transmastné kyseliny, které sice mají chvályhodný úkol zlepšit chuť a prodloužit životnost, ale rozhodně nepatří mezi dobré hrdiny a je lépe se jim vyhnout.