Rybu alespoň dvakrát až třikrát týdně

V konzumaci ryb Češi za zbytkem Evropy dlouhodobě zaostávají, přesto ale rok od roku stoupá. Zatímco odborníci doporučují jíst rybu dvakrát až třikrát týdně, realita je jiná. Průměrný Čech má za rok na talíři necelých 6 kg ryb. Jejich důležitost v jídelníčku je lehce vysvětlitelná: jsou pro nás prokazatelně dobré a zdraví prospěšné. Rybí maso má nepočítaně výhod, mezi ty hlavní ale patří vysoký obsah omega 3 nenasycených mastných kyselin a bílkovin, vitaminů A a D, jodu, vápníku a železa, minerálních látek a stopových prvků. Dalším benefitem je nesporně jejich lehká stravitelnost a nenáročná příprava. 

Z konzervy, nebo čerstvou?

Přestože kvalita dovážených mořských ryb jde neustále nahoru, stále to není ideální: čerstvost je mnohdy diskutabilní a podstatná část pochází z farmového chovu. Za kvalitu se v tomto případě platí dvakrát. Konzervované ryby mají oproti těm čerstvým několik výhod: jsou snadno dostupné, obsažené látky lze okamžitě zkontrolovat na obalu, a pokud si dobře vybereme, neobsahují konzervanty. 

Jak si ale vybrat? 

Může se zdát, že je nemožné zorientovat se v množství vyrobených konzerv, ale postačí se řídit několika jednoduchými pravidly. Pokud vám jde o výživové hodnoty, vyberte si rybu ve vlastní šťávě (pozor, nesmí být drcená) nebo v jednodruhovém oleji. Také sledujte obsah konzervantů a samozřejmě cenu: ta bývá obecně jedním z hlavních ukazatelů kvality. Nejvíce prospěšných látek obsahují sledě a sardinky. Další druhy jsou v těsném závěsu, ať už je to losos, tuňák nebo makrela. 

Pokud kupujete tuňáka, měl by vás zajímat ještě jeden údaj, a to symbol „Dolphin safe“ nebo „Dolphin friendly“. Hejna tuňáků jsou často nalezena díky delfínům, kteří se zdržují na hladině a při lovu pak uvíznou v sítích společně s tuňákem. Stručně řečeno, značka „Dolphin safe“ říká, že jsou tuňáci loveni bez obklíčení delfínů a symbol „Dolphin friendly“ označuje lov tuňáků s postupným omezením počtu delfínů chycených do sítí.