Jaký je rozdíl mezi chilli a feferonkami?

Bude to trochu překvapivé, ale vlastně žádný. Oba názvy označují pálivé papričky. Abychom se trochu zorientovali, co pálí ukrutně a co je naopak příjemně pikantní, pojďme se podívat na názvy jednotlivých druhů. 

Beraní rohy 

Světlezelené dlouhé papriky, které si s oblibou kupujeme jako přílohu k pečenému masu. Dají se také celkem snadno vypěstovat i na zahrádce. Mají slabou dužinu a téměř výhradně se pro konzumaci nakládají celé včetně semínek. Mezi odrůdami najdete nepálivé i jemně pikantní druhy. 

Pimento

Jedna z nejméně pikantních papriček. Na rozdíl od klasických chilli papriček, které bývají většinou malé a protáhlé, je pimento velké, buclaté a má kulatý tvar. Setkal se s ní asi každý dospělý, protože pimentem se často plní vypeckované zelené olivy. 

Piri-piri

Africká paprička, která se s portugalskými kolonizátory rozšířila nejdřív do Indie a potom dál do světa. Pěstuje se ve velkém, ale často ji můžete potkat i planě rostoucí. Řadí se mezi velmi pálivé. Připravuje se z ní oblíbená omáčka s bylinkami a citronovou šťávou. 

Habanero

Jedná se o jednu z nejpálivějších papriček na světě. I tak je poměrně oblíbená pro svou delikátní citrusovou chuť. Habanero je jedním z rodičů dalších ďábelských papriček například spolu s indickou Bhut Jolokia daly vzniknout papričce Carolina Reaper, která dlouho držela světový rekord v pálivosti, než ji z pálivého trůnu sesadila momentální jednička Trinidad Moruga Scorpion. 

Jalapeño 

Oblíbená paprička získala jméno podle mexického města Xalapa. Jsou 510 cm velké a charakteristická je pro ně zelená barva, protože se sklízejí ještě před dozráním. Zralé potom mají oranžovou až sytě červenou barvu. Jalapeño jsou v mexické kuchyni považovány za jednu z nejdůležitějších ingrediencí. Nesmí chybět v oblíbených nachos, ale použití mají mnohem širší mohou být sušené, mleté, plněné, pečené. Mexičtí drsňáci je přikusují samostatně ke každému jídlu. Vyuzené papričky jalapeño se nazývají chipotle.

Krásky exotických jmen

Každý název chilli papričky má svůj význam a s rostoucí pálivostí jsou jména nápaditější. Zatímco piri-piri znamená prosté paprika-paprika, indická pálivka Bhut Jolokia je pálivý démon. Šrílanská Nai Miris zase znamená kobra chilli. Často odkazuji na místa vzniku, jako jalapeño nebo Trinidad Moruga Scorpion. A taková California Reaper kombinuje obojí její název by se dal přeložit jako smrtka z Kalifornie.