Jíška na zdravý způsob

Nejjednodušší je propašovat luštěniny do jídla neviditelně. Jakoukoli polévku můžete zahustit fazolovou jíškou a nikdo si toho nevšimne na vzhledu ani na chuti. Před koncem vaření odeberte trochu tekutiny z polévky stranou, přidejte pár lžic uvařených bílých fazolí (klidně z konzervy) a tyčovým mixérem rozmixujte dohladka. Vraťte zpátky do hrnce a z polévky bude rázem hutné a vydatné jídlo. 

Pomazánka není kaše

Z fazolek i hrachu se snadno vytvoří kašovitá pasta. Tradičně se u nás připravuje hrachová kaše s uzeninou. Pyré ze svěžího jarního hrášku může být pomazánka i netradiční příloha k masu. V kombinaci s parmazánem a vlašskými ořechy není jednoduché odolat. Fazolky adzuki jsou ideálními kandidáty na pomazánky a hodně se jich využívá ve zdravé kuchyni. Naší pomazánkou s nakládanou paprikou nepohrdnou ani zapřisáhlí masožrouti.

Bezlepková mouka i těstoviny 

Cizrnová mouka je přirozeně bezlepková. Používá se k nutričnímu obohacení jídel, protože je bohatá na bílkoviny, vitaminy i vlákninu. V Indii se z ní vaří zcela běžně. Seženete ji i u nás v prodejnách zdravé výživy, kde prodávají také těstoviny vyrobené z této mouky. 

Zkuste i noky, všechno jde

Fazolová pasta může také nahradit brambory při přípravě italských gnocchi. Uvařené bílé fazole propasírujte, smíchejte s trochou mouky a žloutkem. Pak už stačí jen zformovat noky, uvařit a připravit podle oblíbeného receptu. 

Kuriozita na talíři – dejte si fazole s cukrem!

Pro našince velmi neobvyklá představa, nicméně v Japonsku se z fazolí běžně připravují sladké dezerty. Například yokan je želatinová cihlička z pasírovaných fazolek adzuki svařených s cukrem. Nebo krásně bílé bochánky daifuku z rýžové mouky se plní také sladkou pastou z adzuki. 

2 tipy, když při vaření nechcete čekat

Člověk by rád myslel dopředu a v klidu si vaření naplánoval, jenže občas to prostě neklapne. Teď potřebujete začít vařit a na namáčení už je pozdě. Řešení je přitom jednoduché. 

1. Zásobte se hotovými výrobky. Základní druhy luštěnin běžně seženete v konzervě uvařené do ideální měkkosti. Hodí se na všechno včetně fazolového těsta. 

2. Navařte si do zásoby. Namočte a uvařte rovnou celé balení. Co nespotřebujete, dejte zamrazit. Luštěniny mají dobrou konzistenci a můžete je jednoduše odebírat po malých porcích rovnou z mrazáku.