Výraz "marmeláda" dala totiž světu svraštělá žlutá kdoule z Portugalska, jejíž jméno v originále zní "marmelo". První zavařeniny se vařily právě z kdoulí. Postupně se začaly přidávat citrusové plody, hlavně pomeranče, až v masovém měřítku kdouli nahradily úplně.

V Česku kdoule zná hrstka zasvěcených a kdoulové želé a džemy vyhledávají jenom fajnšmekři. A když se v roce 2003 chopila regulí Evropská unie a ustavila, že jediná správná marmeláda je ta citrusová, může dnes kdoule jen smutně přihlížet, jak se jejím jménem chlubí někdo zcela jiný.

České džemování

Naši předkové odpradávna vyráběli hutná povidla i řidší džemy s kousky ovoce. Na český stůl marmelády patřily a patří, ale už jim tak nesmíme říkat. Z pultů rozhodně nezmizely, jen se ty staré dobré marmelády skrývají pod jinými jmény. 

Pro nová označení je rozhodující složení a konzistence. Klasickou českou marmeládu hledejte nyní pod označením "ovocná směs". Ovocné směsi mají tužší konzistenci a jsou vynikající pro pečené moučníky a zdobení cukroví.

Pokud je podíl ovoce včetně jablek aspoň 35 procent, může být směs označena jako džem. Když je ovocná složka minimálně 45procentní, pak se jedná o výběrový nebo Extra Jam. Pro bio džemy platí ještě přísnější pravidla, v nich musí být obsaženo minimálně 55 % ovoce.

Naše sladké chutě

Zatímco ještě donedávna převládaly lokální suroviny jako jsou jahody, maliny, meruňky, rybíz nebo lesní plody, v poslední době i my začínáme experimentovat a kombinujeme místní s exotikou. Oblíbené jsou jahody s mátou, třešně a banán, meruňky a levandule, nebo i ananas s citronem a zázvorem.

Sladká marmeládová tajemství

- Znali je už staří Řekové, ale po Evropě se více rozšířily až v 15. století.

- První marmelády se vařily z kdoulí a přidávala se do nich růžová voda nebo takové "dobroty" jako pižmo nebo ambra.

- Dnešní evropské normy pro marmelády a džemy zahrnují mezi ovoce i dýně a rajčata.

- Kdoulová zavařenina je dodnes oblíbená ve Španělsku, jen ji spíš seženete v řeznictví než v cukrárně. Španělé jí říkají dulce de membrillo a rádi ji konzumují s tvrdým sýrem.