Hlávkové zelí jako malý keřík rostlo už v pravěku a lidé si ho pak rychle oblíbili. Naučili se ho konzervovat vykvašením se solí a kmínem a ukládat na delší dobu. Jedlo se v antickém Řecku a Římě i ve starověké Číně a v 16. století dokonce dostalo přezdívku všelék. Má tolik vitamínu C, že mořeplavec James Cook na své výpravy bral zásoby, aby námořníci nedostali kurděje. Takže neváhejte a hned si dejte misku Kysaného zelí Znojmia, proti podzimních rýmičkách zaručeně pomůže.

Ani čerstvé není ochuzeno o vitamíny a minerály. V 90 gramech je jen 22 kalorií, ale 1 gram proteinu, 2 gramy vlákniny, 85 % doporučené denní dávky (DDD) vitamínu K, 54 % DDD vitamínu C, 10 % DDD kyseliny listové, 4 % DDD vápníku a draslíku a 3 % DDD hořčíku. Díky velké množství antioxidantů pomáhá bojovat se záněty a vláknina zlepšuje zažívání.

Nenákladné pěstování, jednoduchost přípravy a snadné skladování udělalo ze zelí potravinu oblíbenou po celé zemi, v oblastech chudších, kde bylo jednou z hlavních potravin, i v těch bohatších. Regiony většinou převzaly recepty od slovenských sousedů a upravily si je k obrazu svému. Takže zatímco třeba na Moravě se přílohové zelí dělá spíš sytější, zahuštěné, to České je lehčí, jemnější. Stejně tak s polévkami. Valašská kyselica obsahuje houby nebo i sušené švestky a je zjemněná smetanou, do staročeské zelňačky se zase přidává pikantní klobása a paprika.

Čerstvé zelí se nejlépe hodí do salátů, třeba slavný coleslaw je vyloženě jen zelí, s octovou zálivkou a majonézou. Kysané či sterilované pak využijete k okamžité konzumaci nebo dalšímu zpracování. Vaření usnadní bílé či červené zelí Znojmia. Co takhle vyzkoušet lahodná tymiánová kachní prsa na grilu s červeným zelím s brusinkami a krupicové noky (http://www.receptyschuti.cz/recept/tymianova-kachni-prsa-na-grilu-s-cervenym-zelim-s-brusinkami-a-krupicove-noky/2043) .

Zelí nás sice láká ho zpracovat podle starých dobrých receptů, nebojte se ale experimentovat.  Dá se z něj upéct slaný dort, hodí se do závinu z listového těsta, zkuste ho podusit na kari a nemusíte se ho bát ani v sendviči (http://www.receptyschuti.cz/recept/reuben-sendvic/2075).