Obal

Olivový olej je velmi citlivý na světlo, a proto by se měl prodávat pouze v zabarvených skleněných lahvích, nikdy v čirém skle. U plastových obalů se ani nezastavujte. 

Druh

Rozlišujeme 4 druhy: nejkvalitnější je panenský olivový olej, který se dále dělí na dva stupně: extra virgin a virgin. Oba jsou lisované zastudena bez chemických přísad. V rafinovaném olivovém oleji už nějakou tu chemii najdeme a navíc není lisován zastudena. Pod prostým názvem „olivový olej“ se skrývá směs panenského a rafinovaného oleje. Poslednímu typu bychom se měli vyhnout obloukem: olivový olej z pokrutin (pomace) se vyrábí z výlisků z prvního lisování zastudena. Naštěstí je ale určen hlavně pro technické účely, a tak bychom na něj v obchodě neměli narazit. 

Acidita a datum lisování 

Na etiketě vždy najdete údaj o aciditě, podílu volných mastných kyselin v oleji. Je vyjádřen v procentech a u kvalitních olejů se pohybuje mezi 0,8 % a 0,2 %. Čím nižší, tím lepší. Dalším ukazatelem je datum lisování: trvanlivost by neměla překročit 2 roky. 

Účel

Zeptejte se sami sebe, na co budete olej používat. Bude to do salátů a studených pokrmů nebo k doladění hotových těstovin? Zvolte extra panenský. Hodí se vám spíše na teplou kuchyni? Pak vám bude bohatě stačit panenský. 

Cena

Posledním kritériem výběru je rozhodně jeho cena. Půl litru kvalitního oleje koupíte za více než 100 korun. To se sice může zdát přehnané, ale nebojte se do oleje zainvestovat. Určitě toho nebudete litovat.