Dělení potravin na studené a teplé typy vychází z tradiční čínské medicíny. Často jsou to věci, které nám přijdou intuitivní a děláme je sami od sebe. Například když si v zimě na vánočním trhu dáme svařák. Červené víno totiž patří mezi potraviny, které náš organismus prohřívají.

Zeleninu si ohřejte

Podobné to je se syrovou zeleninou. V zimě se nám do čerstvých salátů moc nechce a není divu. Syrová zelenina totiž chladí. V zimě bychom měli dát přednost zeleninovým polévkám nebo teplým salátům. Pokud potřebujete chroustat svoji mrkev i v zimě, zalijte ji aspoň v misce horkou vodou a nechte tři minuty stát. Její chlad se tím sníží. 

Mléko vynechte a čaj volte černý

Beduíni ze severoafrických pouští dávají přednost zelenému čaji s mátou před ledovou vodou. Ze staleté zkušenosti mají vyzkoušeno, že zelený čaj naše tělo ochlazuje. Pokud ho milujete, nechte si ho raději na letní období a v zimě sáhněte po hřejivém černém čaji. Z mléčných výrobků mají teplý efekt kozí a ovčí mléko, zato kravské chladí. 

Dejte si spoustu masa

Masové chutě, které většinu z nás pravidelně přepadají s podzimem, jsou naprosto v souladu s našimi potřebami. Zahřeje nás kuřecí, skopové, jehněčí, kachna i husa. Platí to dokonce pro ryby, a tak si můžete v klidu dopřát lososa nebo úhoře. Dobrá zpráva pro masožrouty je, že i hovězí, telecí a divočina jsou tzv. neutrální, takže se jim nemusíte vyhýbat. Doplňte je celozrnným nebo pohankovým pečivem a zima si na vás nepřijde!

zdroj: Profimedia.cz