Severozápad
Při vaření často používají máslo. Mezi oblíbené pokrmy patří fonduta, roztavený sýr s kapkou mléka, vejci a bílými lanýži. Z Turína pochází známé tyčinky grissini. Z Janova se zase do světa dostalo bazalkové pesto, z Milána sladké vánoční pečivo panettone. Lombardie dala vzniknout pokrmu ossobuco, telecí kližky s morkovou kostí v rajčatové šťávě s česnekem.

Severovýchod
V Benátkách vymysleli carpaccio, tenké plátky syrového hovězího pokapané olivovým olejem s hoblinkami parmezánu. Jsou tu také hrdí na vytvoření sladkého tiramisu. Hodně pokrmů obsahuje ryby, např. sušenou tresku, sardinky, úhoře a mořské plody.

Střed
V Toskánsku vám jako první chod většinou přinesou zeleninovou polévku minestrone, pak těstoviny pappardelle. V Umbrii si můžete pochutnat na porchettě, celém seleti pečeném na rožni. Na vydatnou minestrone potřebujete 3 velké mrkve, 1 velkou cibuli, 2 stroužky česneku, 1 polévkovou lžíci olivového oleje Vasco da Gamma, 2 velké brambory, 2 velké lžíce rajčatového pyré Otma, 2 litry zeleninového vývaru, 400 gramů sekaných rajčat, 370 gramů Maxi fazolí Znojmia, 140 gramů těstovin a půl hlávky zelí. Mrkve a cibuli nakrájejte na menší kousky. V hrnci rozpalte olej, přidejte rozmačkaný česnek a zeleninu. Vařte a míchejte asi pět minut, přidejte vývar, rajčata a pyré. Přiveďte k varu a na mírném plameni nechte vařit 10 minut. Přidejte fazole a těstoviny, vařte dalších 10 minut. Nakonec přidejte nakrájené zelí, vařte další dvě minuty a podávejte.

Jih
Neapol se pyšní upečením první pizzy na světě, objevila se kolem roku 1830. Tady ji připravují o něco tlustší než třeba v Římě, tam je těsto jemné a křupavé. Z okolí také pochází oblíbená buvolí mozzarella a spaghetti alle vongole s mušlemi. Ještě jižněji si zakládají na používání plodů moře, najdete sépie i ústřice. Milovníci masa pak ocení jídla z kůzlečího a jehněčího masa.

Sicílie
Určitě vyzkoušejte pasta alla Norma s lilkem, rajčaty a sýrem ricotta a con la sarde (se sardinkami). Jako zákusek pak nezklamou cannoli (trubičky s krémem z ricotty) nebo cassata (krémový dort s čokoládou a kandovaným ovocem)

Sardinie
Ostrov nabízí vyhlášenou polévku z humra, těstoviny s rajčaty a klobáskou a sýr pecorino sardo, který se vyrábí jen z mléka místních ovcí.

Italská večeře
V celé zemi se při hodování udržuje stejný řád. První se podává antipasto, výběr studených i teplých předkrmů. Poté je čas na primo, což jsou jídla nejvíce bohatá na sacharidy. Většinou jsou to těstoviny s omáčkou, může to být ale i rizoto, gnocchi, polenta nebo polévka, v závislosti na regionu či typu restaurace. Pak na stůl přichází secondo, hlavní jídlo. Je to buď ryba, mořské plody nebo maso, o přílohu s názvem contorno, což je buď salát, zelenina nebo brambory, si musíte většinou požádat. Nesmí chybět milovaná káva a zákusek dolce a po jídle sklenička alkoholu digestivi. Skoro každá oblast má svůj tradiční likér, ať už limoncello, grappu či amaro. které pomáhají zažívání.