Rozcvička pro malé jazýčky

Základem kojenecké stravy by mělo být mateřské mléko, a to alespoň v prvních 6 měsících. Od 4. do 6. měsíce je potřeba začít zavádět zeleninové příkrmy. Ne dříve a ne později. Právě v tomto období je totiž možné předejít případné intoleranci na některou složku potravy.

První zeleninové pyré se dělá z jednoho druhu zeleniny. Většinou to bývá uvařená a dohladka rozmixovaná mrkev. Následují brambora, cuketa, brokolice, dýně a další. Nové druhy přidávejte až po několika dnech a hlídejte reakci dítěte. 

Pak zkuste zařadit i kuřecí, krůtí nebo králičí maso. Zpočátku může stačit 20 gramů na den, podle věku a váhy dítěte přidávejte další porce.

Následně můžete svoje děťátko seznámit také s ovocem. Ovocné kojenecké přesnídávky se zpravidla dávají dopoledne jako svačinka. Stejně jako u zeleniny zkoušejte na začátku vždycky jen jeden druh a sledujte reakce. Ovocné příkrmy můžete přimíchat i do bílého jogurtu a mléčných kaší.

6 zásad přípravy dětského jídla

1. Používejte vždy kvalitní a čerstvé suroviny a opravdu bedlivě je očistěte.

2. Nesolte ani nepožívejte bylinky nebo jiná ochucovadla.

3. Zeleninu není potřeba dětem přisladit, jak se v minulosti říkalo.

4. Nevyhýbejte se tuku – přidejte do příkrmu kapku olivového oleje nebo malinko másla. 

5. Doma vařené příkrmy můžete 1–2 měsíce uchovávat v mrazáku.

6. Otestujte i netradiční suroviny a druhy masa – skvělým pomocníkem jsou hotové příkrmy ve skleničkách.