Cibulové čatní s červenou řepou a bramborové placky




Čatní je chlouba indické kuchyně. Tato barevná a intenzivní omáčka má základní úkol dochutit jídlo, které má nevýraznou chuť. Čatní se připravuje z velmi pestré škály surovin, od ovoce a zeleniny až po rozinky a ocet. My jsme se inspirovali růzností surovin a spojili jsme základní chuti českého podzimu – cibuli, řepu a brambory do zajímavé a nebezpečně jedlé kombinace.

Suroviny

Čatní

  • Červená cibule 4 ks
  • Zázvor čerstvý nastrouhaný 1 lžička
  • Víno červené 100 ml

 

  • Červená řepa Znojmia 1 ks
  • Cukr hnědý 2 lžičky
  • Olej olivový 2 lžíce

Placky

  • Uvařené brambory 700 g
  • Mouka hrubá 550 g
  • Sůl 1 lžička

 

  • Vejce 1 ks
  • Kypřící prášek 2 lžičky
  • Olej rostlinný na opečení

Postup

  • 1

    Nejdřív si uvařte brambory na placky. Vařte je vcelku, a pokud je to jen trochu možné, neloupejte je. Pouze pečivě omyjte slupku. Uvařené brambory nechte nejprve vychladnout a teprve potom stáhněte slupku.

  • 2

    Červenou cibuli oloupejte, překrojte na polovinu a nakrájejte na proužky. Červenou řepu vyklopte do cedníku a nechte ji trochu okapat. Pak ji nasekejte na drobnější kousky.

  • 3

    Na pánvi rozehřejte olivový olej a začněte na něm pomalu opékat cibuli – pozor, neměla by zhnědnout. Po 10 minutách přidejte zázvor a cukr. Promíchejte a nechte cukr mírně zkaramelizovat.

  • 4

    Podlijte červeným vínem, přidejte červenou řepu a krátce poduste. Hotové čatní nechte vychladnout a pusťte se do přípravy bramborových placek.

  • 5

    Oloupané předvařené brambory nastrouhejte na hrubém struhadle. Smíchejte je s rozšlehaným vajíčkem a postupně přidávejte hrubou mouku. Možná ji nespotřebujte všechnu nebo naopak budete potřebovat trochu přidat. To se všechno odvíjí od použitého typu brambor. Že je těsto hotové, poznáte, když se přestane lepit na ruce i pracovní podložku. Během hnětení zapracujte také kypřicí prášek a osolte.

  • 6

    Z bramborového těsta vytvarujte placky a opékejte je z obou stran na oleji. Hotové placky odložte na savou papírovou utěrku, aby se zbavily přebytečného tuku. Ještě teplé podávejte s hotovým čatní.

  • 7

    TIP! Placky můžete udělat veliké jako talíř nebo menší jako lívanečky. Pokud byste se pustili do těch velkých, při smažení do nich udělejte obracečkou doprostřed díru. Placka se přestane zvedat při okrajích a osmaží se pěkně po celé ploše. Pokud děláte placky z brambor, které mají málo škrobu, přidejte do těsta lžíci solamylu, aby lépe drželo.


Nahrávám
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace