Čokoládovo-karamelový dort


Ostatním také chutná

Škola Foodstylingu

Novinky z magazínu



Suroviny

Těsto

  • Mouka polohrubá 870 g
  • Máslo 250 g
  • Sůl 1 špetka
  • Bio vejce 5 ks

 

  • Vejce 5 ks
  • Cukr krupice 120 g
  • Prášek do pečiva 1 ks

Náplň

  • Cukr vanilkový 1 ks
  • Extra Jam rybízový Hamé 1 ks
  • Cukr krupice 120 g

 

  • Vanilkový puding 2 ks
  • Kondenzované mléko 2 ks

Poleva

  • Čokoláda 200 g
  • Kakao 20 g

 

  • Cukr moučka 30 g
  • Máslo na polevu 45 ml

Postup

  • 1

    Vymažeme si dortovou formu tukem a vysypeme kokosem nebo mletými ořechy. Žloutky oddělíme od bílků a vyšleháme je s cukrem do pěny. Šleháme minimálně 12 minut. Postupně přidáváme (zašlehváme) hladkou mouku, kakao a škrob, nakonec lehce vmícháme vyšlehaný sníh z bílků. Těsto vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme cca. 12 minut. Seliko vaříme dvě hodiny tak, abychom získali hnědou karamelovou směs. Mezitím si uvaříme pudink z mléka, pudinkového prášku, moučkového cukru a rumu. Vyšleháme máslo do pěny a postupně do něj zašleháváme vanilkový pudink a zkaramelizované seliko. Šleháme do krému husté konzistence. Dortový korpus rozkrojíme na 3 části, které spojíme vzniklým krémem. Krémem potřeme i vnějšek dortu.

  • 2

    Čokoládová výzdoba: Rozpustíme světllou čokoládu a vlijeme ji na dno dortové formy. Mezitím si rozpustíme i tmavou čokoládu, kterou nalijeme do zdobícího sáčku. Tmavou čokoládu nanášíme na vrstvu bílé tak, aby vznikl šnek. Posléze směrem od středu ke kraji prejíždíme špějlí, necháme vychladnout, vyklopíme a naneseme na dort. Po okraj nastříkáme zdobícím sáčkem kopečky ze zbylého krému a můžeme přidat i ozdoby vytvořené ze zbytku tmavé čokolády.


Nahrávám