Domácí rajská omáčka jako od maminky


Ostatním také chutná

Škola Foodstylingu

Novinky z magazínu


  • 0
  • 3 hodin
  • 4 porce
  • Začátečník

Suroviny

  • Maso hovězí 500 g
  • Máslo 100 g
  • Hřebíček 8 ks
  • Bobkový list 5 ks
  • Cukr 4 lžíce
  • Knedlíky k podávání
  • Protlak rajčatový hamé 330 g
  • Cibule 2 ks
  • Pepř černý 8 kuliček
  • Mletá skořice 1 lžička
  • Mouka polohrubá 1.5 lžíce
  • Nové koření 8 kuliček

Postup

  • 1

    Maso omyjte a v mírně osolené vodě uvařte doměkka. V tlakovém hrnci to bude trvat zhruba 75 minut, na běžné vaření budete potřebovat 2–2,5 hodin. Uvařené maso vyjměte z vývaru a přiklopte, aby neoschlo. Vývar si nechte na další vaření.

     

  • 2

    Na rozpuštěném másle nechte zesklovatět kostičky cibule. Přidejte hřebíček, nové koření, černý pepř a bobkový list. Poprašte cukrem a nechte ho zkaramelizovat. Skořici přidejte na závěr a hned zalijte 750 ml vývaru z masa, aby se skořice nepřipálila a nezhořkla.

  • 3

    Do základu omáčky vyklopte rajčatový protlak a vařte 20–30 minut. Potom jej propasírujte.

  • 4

    V hrnku rozmíchejte hladkou mouku v troše studené vody a zahustěte s ní omáčku. Krátce povařte a podle potřeby dochuťte solí nebo cukrem.

  • 5

    Vařené maso nakrájejte na plátky a podávejte přelité rajskou omáčkou s hotovým knedlíkem.

  • 6

    TIP

    • Babičkovský tip pro zahuštění rajské – nastrouhejte do ní pár zbylých vánočních perníčků a nechte rozvařit. Je to léty prověřená rada pro voňavou omáčku.
    • Vyzkoušejte jako přílohu knedlíky vařené v hrnečku. Recept najdete například zde.


Nahrávám
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace