Dort s jedlými květy


Ostatním také chutná

Škola Foodstylingu

Novinky z magazínu


  • 0
  • 3 hodin
  • 8 porce
  • Zkušený kuchař

Čeká vás nebo někoho blízkého svatba? Potom určitě neváhejte. Romantičtější dort hned tak nenajdete. A celou tuhle krásu můžete sníst do posledního lístečku, protože jsme použili jedlé květiny. Můžete mít nejen na květech ustláno, ale dokonce je mlsat i na hostině.

Suroviny

Těsto

  • Mouka hladká 400 g
  • Máslo 360 g
  • Vejce 4 ks
  • Vanilkový extrakt 4 lžičky

 

  • Cukr krupice 400 g
  • Smetana zakysaná 280 g
  • Kypřící prášek 15 g
  • Kakao 45 g

Náplň

  • Mascarpone 500 g
  • Smetanový jogurt 100 g
  • Kůra z limetky 2 lžičky
  • Extra Jam jahoda Hamé Sweet 6 lžic

 

  • Tvaroh plnotučný 500 g
  • Cukr vanilkový 2 ks
  • Cukr moučka 4 lžíce
  • Květy jedlé 10 na ozdobu

Postup

  • 1

    >>Extra džem jahoda 340g HAMÉ koupíte na oficiálním e-shopu Hamé<<

    Málokdo má nejspíš doma čtyři dortové formy, aby se daly jednotlivé barevné vrstvy upéct najednou. Doporučujeme raději připravit na pečení každé vrstvy čerstvou dávku těsta. Při postupném pečení se v troubě i lépe propečou.

     

  • 2

    Pokud nechcete dělat vrstvy v různých odstínech čokoládové, jako máme na obrázku, můžete upéct korpus ve dvou dílech a každý potom dlouhým cukrářským nožem rozkrojit na dva pláty.

  • 3

    Čtvrtinu mouky, kypřicího prášku, cukru, změklého másla, zakysané smetany a jedno vajíčko a lžičku vanilkového extraktu dejte do robotu a nechte hnětat, až se všechny suroviny spojí na hladkou a hutnou hmotu.

  • 4

    Kakao (nejlépe holandského typu) zatím vynechte, horní vrstva dortu je jen vanilková. Do druhé vrstvy dejte 1 lžičku kakaového prášku, třetí vrstva dostane jednu polévkovou lžíci a všechno zbývající kakao si nechte na spodní, nejtmavší vrstvu.

  • 5

    Hotové těsto nalijte do vymazané dortové formy o průměru 20 cm. Vložte do vyhřáté trouby a při teplotě 180° Celsia pečte zhruba 30 minut.

     

  • 6

    Pláty těsta nechte úplně vychladnout, než začnete jednotlivé vrstvy slepovat krémem. Na ten si vyšlehejte elektrickým šlehačem mascarpone s tvarohem, vanilkovým cukrem a limetkovou kůrou. Nařeďte jogurtem a případně přislaďte moučkovým cukrem.

  • 7

    Nejtmavší korpus potřete jahodovým džemem a třetinou tvarohového krému. Přiklopte světlejším čokoládovým korpusem a rovněž namažte – nejdřív džemem a potom krémem. Totéž opakujte u vrchní, vanilkově žluté vrstvy. 

     

  • 8

    Boky dortu nechte volné, aby vyniklo stínování. Hořejšek dortu ozdobte jedlými květinami – violky, lichořeřišnice, sedmikrásky, růže i tulipány a další.

     

     

  • 9

    TIP!

    • Balíčky s jedlými květy se teď v sezóně dají koupit v dobře vybavených obchodech se zeleninou nebo na farmářských trzích. Porozhlédněte se ale také po vlastní zahrádce. Které květy se k jídlu hodí a které ne si můžete nastudovat v našem článku


Nahrávám