Halušky se zelím a uzeným masem


Ostatním také chutná

Škola Foodstylingu

Novinky z magazínu


  • 0
  • 40 minut
  • 6 porce
  • Začátečník

Halušky se zelím jsou rodnou sestrou brynzových halušek. Někdy se jim také říká strapačky a v oblíbenosti rozhodně nezaostávají. Díky slaninové vůni a kysanému zelí jsou totiž nebezpečně jedlé.

Suroviny

  • Brambory 1 kg
  • Mouka hladká 450 g
  • Maso uzené 200 g
  • Kysané zelí Znojmia 1 sklenice
  • Vejce 1 ks
  • Slanina 150 g
  • Cibule 1 ks
  • Sůl 3 lžičky

Postup

  • 1

    Oloupané syrové brambory nastrouhejte a vodu z nich nevylévejte. Rovnou zamíchejte vajíčko a mouku. Osolte a zapracujte na těsto husté asi jako na bramborové knedlíky. Mouku můžete podle potřeby přidat, protože záleží na typu brambor a obsahu škrobu.

  • 2

    Do velkého hrnce dejte vařit osolenou vodu. Pokud nemáte speciální cedník na halušky nebo špecle, můžete je připravit také s pomocí dřevěného krájecího prkénka. Nejprve ho namočte ve vařící vodě a potom na ně rozetřete asi 1 cm silnou vrstvu těsta. Z kraje prkénka odkrajujte malé nočky jídelním nožem, který jste také namočili v horké vodě. Nočky rovnou házejte do vody. Postupujte rychle v několika várkách, podle toho, kolik těsta se vejde na prkénko.

  • 3

    Halušky vařte pár minut, dokud nevyplavou na hladinu. Vyberte je děrovanou naběračkou a pokračujte s další várkou. Hotové halušky dejte stranou do mísy.

  • 4

    Na pánvi opečte slaninu nakrájenou na kostičky. Až pustí tuk, přidejte nakrájenou cibuli a opékejte dalších 10 minut. Nakonec přidejte nakrájené uzené, po chvíli okapané zelí a nakonec halušky. Vše promíchejte a můžete podávat.

  • 5

    TIP! Odkrajování kousků těsta z dřevěného prkénka je tradiční způsob přípravy halušek. Můžete si práci usnadnit a v domácích potřebách koupit speciální cedník s velkými otvory, kterými se těsto jednoduše protlačí rovnou do hrnce.


Nahrávám
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace