Linecký švestkový koláč se sněhem a s ořechy


Ostatním také chutná

Škola Foodstylingu

Novinky z magazínu



Suroviny

Náplň

  • Mleté vlašské ořechy 100 g
  • Máslo 120 g
  • Cukr hnědý 100 g
  • Žloutek 2 ks

 

  • Švestky 500 g
  • Cukr hnědý 50 g
  • Bílek 3 ks

Těsto

  • Mouka celozrnná 200 g
  • Cukr hnědý 60 g
  • Vanilkový extrakt 1 lžička

 

  • Máslo 90 g
  • Citron 0.5 ks
  • Žloutek 1 ks

Poleva

  • Máslo 15 g
  • Med 1 lžíce

 

  • Sekané oříšky 50 g

Postup

  • 1

    Nejdříve vypracujeme těsto: Mouku a cukr prosijeme na vál, přidáme měkké máslo, žloutek, citrónovou kůru a šťávu a vypracujeme těsto. To necháme alespoň půl hodiny v lednici odpočinout. Poté z těsta vyválíme kruh, vyložíme jím vymazanou formu (použila jsem dortovou formu o průměru 25 cm, lze ale určitě upéct i v remosce) a upečeme ve vyhřáté troubě na 180°C nebo v remosce pěkně do zlatova.

  • 2

    Do koláče patří dvě náplně: švestková a sněhovo-ořechová. Tak nejdříve si připravíme tu švestkovou. Rozpůlené a vypeckované švestky uvaříme s 50 gramy cukru do měkka, necháme vychladnout a scedíme. Šťávu ze švestek v tomto receptu nepotřebujeme, použijte ji jinak.

  • 3

    Sněhovou náplň připravíme takto: Bílky ušleháme se špetkou soli. Máslo vyšleháme s cukrem a se žloutky, potom přimícháme mleté ořechy a nakonec lehce zamícháme sníh z bílků.

  • 4

    A navrch dáme zkaramelizované ořechy, ty připravíme takto: V kastrůlku si rozehřejeme máslo, přidáme med a přivedeme k varu. Přisypeme nasekané ořechy, necháme chvilku projít varem a dáme na stranu. Děláme je na poslední chvíli, kdy už je těsto skoro upečené, aby nám neztuhly, než je dáme na koláč.

  • 5

    A když máme těsto upečené, ztlumíme troubu na 150°C. Těsto poklademe uvařenými švestkami, na ně navrstvíme sněhovou náplň a poklademe zkaramelizovanými ořechy - ty se k sobě lepí, doporučuji vzít dvě lžičky a pomocí nich ten sníh tak nějak posypat, aby ořechy byly rovnoměrně po celém koláči. A celé to dáme do trouby a pečeme pěkně pomalu cca 45 minut. Necháme ho vychladnout a potom porcujeme a vychutnáváme. Pokud budete koláč péct v remosce, určitě ho nechte úplně vychladnout, abyste ho mohli vyklopit tak, aby se neporušil ;)


Nahrávám