Mandlový koláč s hruškami


Ostatním také chutná

Škola Foodstylingu

Novinky z magazínu


  • 0
  • 1 hodin
  • 8 porce
  • Zkušený kuchař

Koláč, který krásně vypadá a ještě lépe chutná. Recept si doma raději hned několikrát vytiskněte. Protože až koláč předložíte návštěvě, nebudou chtít odejít bez návodu.

Suroviny

Těsto

  • Mouka hladká 160 g
  • Sůl 1 špetka
  • Vejce 1 ks

 

  • Cukr krupice 60 g
  • Máslo 110 g
  • Cukr vanilkový 1 ks

Náplň

  • Mandle mleté 160 g
  • Máslo 50 g
  • Vejce 2 ks

 

  • Kompot hruškový Vasco da Gama 1 ks
  • Cukr krupice 100 g

Postup

  • 1

    Ve velké míse smíchejte prosátou mouku, cukr, vanilkový cukr a špetku soli. Studené máslo nakrájejte na menší kostky a jako drobenku ho zapracujte s moukou a cukrem.

  • 2

    Přidejte vejce a pořádně prohněťte, aby se směs spojila. Vytvořte z těsta hladkou placku, zabalte do fólie a dejte vychladnout do ledničky aspoň na půl hodiny.

  • 3

    Předehřejte si troubu na 180 °C a koláčovou formu o průměru zhruba 22 cm vymažte máslem.

  • 4

    Na lehce pomoučněném válu vyválejte z těsta slabší plát a opatrně ho přeneste do vymazané formy. Uhlaďte a přebytečné těsto odřízněte. Před pečením korpus několikrát propíchněte vidličkou. Ideálně ještě vyložte pečicím papírem a použijte i fazole na slepé pečení.

  • 5

    Pečte 15 minut, až těsto zezlátne. Vyndejte z trouby a nechte vychladnout. Troubu zatím nevypínejte a pusťte se do náplně.

  • 6

    Půlky hrušek nechte okapat v cedníku a nakonec je zlehka osušte kuchyňskou papírovou utěrkou.

  • 7

    Změklé máslo a cukr vyšlehejte do pěny. Přidejte vajíčka a špetku soli. Nakonec zamíchejte mleté mandle. Směs naplňte do upečeného korpusu a urovnejte špachtlí.

  • 8

    Hrušky vyrovnejte na mandlovou směs tak, aby užším koncem směřovaly do středu. Zlehka je do náplně přimáčkněte.

  • 9

    Připravený koláč nechte 20 minut péct. Upečený koláč nechte úplně vychladnout a teprve potom ho nakrájejte.

  • 10

    TIP! Pokud byste měli doma mandlovou tresť, přidejte ji do náplně pro zvýraznění vůně.


Nahrávám