-
Druh jídla
například: Polévka
-
Typ kuchyně
například: Asijská …
-
Typ strávníka
například: Děti
-
Sezóna/Příležitost
například: Svačinka
například: Polévka
například: Asijská …
například: Děti
například: Svačinka
Malé kynuté koláčky jsou posvícenská klasika, kterou s chutí mlsáme po celý rok. Vyzkoušejte je tentokrát s ochucenou tvarohovou náplní a medovou drobenkou.
Nejprve připravte kvásek - v hrnku smíchejte 0,5 dl vlažného mléka, lžičku cukru, rozdrobené droždí a nechte vzejít na teplém místě.
V míse utřete změklé máslo, žloutky a cukr. Postupně zapracujte prosátou mouku se špetkou soli, hotový kvásek i zbylé teplé mléko. Vypracujte hladké těsto, které provzdušněte hnětením. V robotu to trvá asi 10 minut, v ruce to zabere trochu déle. Pak mísu přikryjte utěrkou a nechte v teple hodinu kynout.
Mezitím si připravte náplň a drobenku. Ušlehejte dohromady měkký tvaroh, žloutek, vanilkový cukr i citronovou kůru. Kompotované meruňky nechte okapat. Pak je pokrájejte na menší kousky a vmíchejte do tvarohu, aby získal meruňkovou barvu.
Drobenku připravte tak, že změklé máslo a med šlehejte do krému. Pak přidejte hrubou mouku a pořádně propracujte.
Vykynuté těsto vyklopte na pomoučený vál a vyválejte na tloušťku zhruba 1 cm. Vykrajujte koláčky o průměru zhruba 7 cm, například širokou sklenicí. Přeneste je na plech vyložený pečicím papírem a obráceným dnem sklenice pořádně zmáčkněte střed koláčku, aby vystoupily okraje.
Poté potřete rozšlehaným vajíčkem a naplňte tvarohovou náplní. Na jeden koláček stačí přibližně 2 lžíce. Ozdobte drobenkou a mandlovými lupínky, a než se nahřeje trouba, nechte je ještě chvíli kynout na plechu.
Koláčky pečte 15 minut při teplotě okolo 170 °C.