Studená polévka gazpacho z grilované zeleniny


Ostatním také chutná

Škola Foodstylingu

Novinky z magazínu


  • 0
  • 40 minut
  • 4 porce
  • Začátečník

Gazpacho je legendární španělská studená polévka, která se většinou připravuje ze syrových ingrediencí. My jsme suroviny v našem receptu ogrilovali a obohatili tak polévku o kouřovou vůni a chuť zkaramelizované zeleniny. Podává se stejně jako originál studená - klidně do ní přihoďte i pár kostek ledu.

Suroviny

  • Česnek 4 stroužky
  • Paprika žlutá 2 ks
  • Cibule 1 ks
  • Extra panenský olivový olej Vasco da Gama 2 lžíce
  • Pomerančový džus 100 ml
  • Lístky koriandru 1 hrst
  • Pepř mletý černý dle chuti
  • Paprika červená 2 ks
  • Cuketa 2 ks
  • Kukuřice 2 klasy
  • Rajčatová šťáva 500 ml
  • Šťáva z citronu 1 ks
  • Sůl dle chuti
  • Ocet vinný červený 2 lžíce

Postup

  • 1

    Zeleninu připravte na gril. Neoloupaný česnek napíchněte na grilovací jehlu. Papriky zbavte semínek a nakrájejte na čtvrtiny. Cukety rozkrojte podélně na třetiny a cibuli na silnější plátky. Pokud máte čerstvé kukuřičné klasy, oloupejte je a zbavte vláken.

  • 2

    Všechnu zeleninu lehce potřete olejem, osolte a opepřete. Rozpalte gril a na středním ohni 10 minut opečte zeleninu. Nezapomeňte ji pravidelně obracet.

  • 3

    Opečené papriky dejte zvlášť do mísy, překryjte plastovou fólií a nechte 10 minut odležet. Slupka v páře krásně povolí a půjde dobře oloupat.

  • 4

    Mezitím sejměte opečený česnek z jehly, oloupejte a dejte do velké mísy. Zoubkovaným nožem skrojte rovnou do mísy zrnka z opečených kukuřičných klasů.

  • 5

    Papriky oloupejte a přidejte do mísy spolu s ostatní zeleninou. Přidejte rajčatovou šťávu, pomerančový džus, citronovou šťávu a ocet. Zeleninový základ rozmixujte tyčovým mixérem nebo postupně po menších dávkách v mixéru.

  • 6

    Hotovou polévku přelijte do čisté mísy, osolte a opepřete. Přiklopte a dejte na 2 hodiny vychladit do lednice. Nasekaný koriandr přidejte až těsně před podáváním.

  • 7

    TIP! Pokud nemůžete sehnat klasy kukuřice, ogrilujte klidně sterilovanou kukuřici, například lahůdkovou od Znojmia.


Nahrávám
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace