Velikonoční housky ve tvaru zajíčka


Ostatním také chutná

Škola Foodstylingu

Novinky z magazínu



Suroviny

  • Droždí sušené pekařské Vitana 1 balení
  • Vlažná voda 0.25 hrnek
  • Cukr krupice 2 lžíce
  • Vejce 1 ks
  • Sůl 1 lžička
  • Hamé Jam Jahůdka na potření
  • Mouka hladká 3 hrnky
  • Mléko polotučné 0.75 hrnek
  • Máslo 2 lžíce
  • Kmín 2 lžičky
  • Muškátový oříšek mletý 0.5 lžička

Postup

  • 1

    V hrnku smíchejte sušené droždí s vlažnou vodou a trochou cukru a nechte 5 minut odpočinout.

  • 2

    V míse smíchejte hrnek mouky, kmín, sůl a mletý oříšek. V další misce rozkvedlejte vejce a promíchejte s mlékem, změklým máslem a zbylým cukrem. Do směsi vmíchejte připravený kvásek, přidejte 2 hrnky mouky a rozmíchejte dohladka. Přidejte ke směsi ze zbylé mouky a vypracujte vláčné, hladké těsto. Překryjte utěrkou a nechte v teple kynout zhruba 1 hodinu.

  • 3

    Těsto rozdělte zhruba na 10-15 stejných dílů. Z každého vyválejte váleček dlouhý cca 50 cm, který následně rozdělte na 5 různě dlouhých dílů: 25 cm, 12,5 cm, 5,5 cm, 5,5 cm a 1,5 cm.

  • 4

    Vyložte plech pečicím papírem a dva nejdelší díly srolujte do šneka. Vznikne vám tak tělíčko a hlavička zajíčka. Ze dvou stejně dlouhých dílů vytvořte uši a z nejmenšího ocásek. Zajíčka poskládejte na plech (jednotlivé kousky k sobě přitiskněte) a stejný postup opakujte u ostatních dílů. Připravené housky ještě překryjte utěrkou a nechte kynout dalších 25 minut.

  • 5

    Troubu předehřejte na 190 °C. Housky pečte dozlatova 10-12 minut. Jakmile je vytáhnete z trouby, potřete je rozpuštěným máslem. Nechte pár minut vychladnout a servírujte namazané džemem.


Nahrávám
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace