Velikonoční nádivka s mladými kopřivami


Ostatním také chutná

Škola Foodstylingu

Novinky z magazínu


  • 0
  • 1 hodin
  • 8 porce
  • Začátečník

Nádivka, hlavička, sekaná ‒ jmen má tato velikonoční specialita mnoho, ale všechny mají jedno společné. Aby to bylo opravdové, musí se přidat hrst čerstvých kopřiv. Aspoň symbolicky pár lístků na oslavu jara.

Suroviny

  • Moravské uzené Hamé vynikající kvalita 1 ks
  • Rohlík 8 ks
  • Mléko 200 ml
  • Sůl dle chuti
  • Vejce 8 ks
  • Kopřivy 3 lžíce
  • Sádlo na vymazání

Postup

  • 1

    Moravské uzené nakrájejte na kostky. Rohlíky nakrájejte na menší kostičky a zavlažte je mlékem nebo vývarem, pokud ho zrovna máte hotový. Vývar dodá nádivce intenzivní chuť.

  • 2

    Vajíčka rozdělte na žloutky a bílky. Z bílků ušlehejte tuhý sníh.

  • 3

    Žloutky přidejte k rohlíkům, stejně tak maso a kopřivy. Propracujte, nejlépe to jde rukou. Nakonec pomocí stěrky opatrně zapracujte bílkový sníh.

  • 4

    Teprve teď případně dosolte, protože rohlíky i uzené jsou již solené. 

     

  • 5

    Hmotu vyklopte do pekáče vymaštěného sádlem a rovnoměrně rozhrňte do stran. Dejte péct do trouby předehřáté na 180 °C. Trvá to zhruba 35‒45 minut, aby se na povrchu vytvořila opečená kůrčička.

  • 6

    TIP!

    • Kopřivy do velikonoční nádivky patří. Pokud se vám to příčí nebo se zrovna kopřivy neurodily, což se některé roky prostě stává, nahraďte kopřivy petrželkou.


Nahrávám