Vepřové maso se švestkovou omáčkou a gratinované brambory


Ostatním také chutná

Škola Foodstylingu

Novinky z magazínu


  • 0
  • 1 hodin 30 minut
  • 4 porce
  • Zkušený kuchař

Jemná vepřová panenka upečená dorůžova je královnou mezi pečeněmi. Chce to trochu cviku i odhadu, aby to člověk zvládl napoprvé, ale s naším podrobným návodem se nemáte čeho bát. S gratinovanými bramborami a švestkovou omáčkou budete mít nedělní oběd na hvězdičku. Když ne tu michelinskou, tak aspoň tu s jedničkou.

Suroviny

  • Vepřová panenka 500 g
  • Omáčka švestková Otma Gurmán 1 ks
  • Smetana na šlehání 250 ml
  • Sůl dle chuti
  • Strouhaný parmazán 100 g
  • Olej 2 lžíce
  • Brambory 500 g
  • Stroužek česneku 2 ks
  • Drcený černý pepř dle chuti
  • Máslo 1 lžíce

Postup

  • 1

    Nejdříve si připravte gratinované brambory. Oškrábané brambory nakrájejte na slabé plátky, asi 2–3 mm silné. Po nakrájení je hned přesuňte do mísy s vodou, aby brambory nezčernaly.

  • 2

    Smetanu krátce svařte s přepůlenými česnekovými stroužky a nechte vychladnout. Ze smetany vyjměte česnek, už ho nebudete potřebovat. Smetanu osolte, opepřete a rozmíchejte v ní parmazán.

  • 3

    Menší zapékací misku vymažte máslem. Bramborové plátky osušte a začněte je vrstvit do zapékací misky. Každou vrstvu pokapejte smetanou s parmazánem. Jako poslední vrstvu dejte brambory a na ni položte kousky zbylého másla.

  • 4

    Překryjte alobalem a dejte péct do trouby vyhřáté na 160 °C na 45 minut. Potom zvyšte teplotu na 200 °C, odstraňte alobal a pečte dalších zhruba 15 minut, aby vrchní vrstva brambor zezlátla. Upečené brambory opět přikryjte alobalem a nechte stranou.

  • 5

    Panenku potřete olivovým olejem, osolte a opepřete. Na pánvičce rozpalte olej a panenku zprudka opečte ze všech stran.

  • 6

    Přesuňte do pekáče a nechte dopéct v troubě vyhřáté na 180 °C. Doba pečení závisí na velikosti masa panenku o průměru osm centimetrů pečte maximálně 10 minut.

  • 7

    Po upečení ji vytáhněte z trouby na vyhřátý talíř a přikryjte alobalem. Dalších 15 minut nechte odpočívat.

  • 8

    Do pekáče nalijte švestkovou omáčku a zalijte 23 lžícemi vody nebo vývaru. Postavte na plotnu a lžící odškrábejte všechny výpečky. Za stálého míchání krátce povařte.

  • 9

    Panenku nakrájejte na plátky. Na talíři přelijte švestkovou omáčkou a podávejte s gratinovanými bramborami.


Nahrávám
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace