Jak poznat zralé avokádo

Základem vydařeného receptu je vybrat zralé avokádo. Což je trochu věda, protože dokud ho nenakrojíte, nikdy nemáte úplnou jistotu, co se skrývá uvnitř. Naštěstí existují poměrně spolehlivé tipy, čeho si všímat, abyste rozpoznali máslově hladké avokádo od nedozrálého nešťastníka. 

  • Prohlédněte slupku, aby neměla hnědé skvrny a nebyla poškozená.
  • Jemně uchopte avokádo do dlaně. Pokud je na pohmat lehce pružné, smí na váš stůl. Kamenné i blátivě měkké exempláře rovnou odložte. 
  • Tvrdší plody nechte dozrát při pokojové teplotě. Nejlépe na míse spolu s banány, které zrání urychlí.

Dužina zralého avokáda má charakteristickou žlutou barvu. Jasně zelená znamená, že avokádo nedozrálo. Hnědá až našedlá se vyskytuje u přezrálých kusů, na kterých si také nepochutnáte.

Jak avokádo nakrájet

Překrojte ho podélně nožem na poloviny, potom obě půlky kroucením oddělte, jako když odšroubováváte víko. Do pecky zasekněte nůž a opět krouživým pohybem ji vyjměte. Dužiny vyberte lžící. Také můžete avokádo ještě s peckou překrojit na čtvrtinky. Pecka půjde ven sama a snadno oloupete i slupku.

Co dělat s avokádem v kuchyni

  • Vypijte ho v podobě zeleného smoothie nabitého vitaminy. Umixujte si jemně sladké smoothie s banánem nebo příjemně osvěžující s jablky a okurkou
  • Obložte si chlebíček ke snídani či svačině. Na plátek celozrnného chleba namažte dýňové pesto podle našeho receptu a navrstvěte na něj plátek šunky a nakrájené avokádo. Pro vydatné jídlo můžete přidat i volské oko.
  • Polévkujte s avokádem!  Studená polévka s avokádem, okurkou a bazalkou a špetkou zázvoru je hotový zázrak pro horké letní dny. 
  • Obědvejte ho jako hlavní chod. Rozmixované avokádo je skvělá omáčka k těstovinám, stačí jen posypat parmazánem a přidat pár lístků bazalky. 
  • Oslaďte si život dobrotou skoro jako z čokolády. Dobře vyzrálé avokádo rozmixujte se lžící kakaového prášku a třemi jahodami na hladký krém. Pokud jsou jahody zralé a sladké, ani nebudete muset přislazovat. Pokud to nejde jinak, sáhněte spíš po agáve nebo javorovém sirupu než po cukru.
  • Ogrilujte si kamenné avokádo, které tvrdošíjně odmítá dozrát! Rozkrojte ho na poloviny a vyloupněte pecku. Potom i se slupkou položte řeznou ranou na grilovací mřížku nebo pánev. Opékejte sedm minut a je uvařeno. Změklou dužinu stačí vymačkat na opečený toast a posolit hrubou solí. Můžete i zakápnout limetkovou šťávou a přidat trochu chilli. 
  • Naplňte opečené nebo i syrové avokádo libovolným zeleninovým salátem nebo také salátem z krevet. Recept hledejte zde.

Foto: Profimedia.cz