Vyberte si dobře vyzrálé dýně

Pokud si dýně pěstujete sami, snadno poznáte zralost podle stonku. Je-li zcela dřevnatý, můžete dýni bez váhání sklidit. Při nákupu postupujte stejně jako u melounů a zlehka poklepejte na slupku. Dutý zvuk znamená, že je dýně zralá. Hlídejte si také, aby dýně byla pevná a měla neporušenou slupku. Zralé plody mají intenzivní sytou barvu, která ale ne vždy musí být oranžová. Hokkaido jsou zářivě oranžové, ale máslová dýně má barvu žlutou a jen lehce naoranžovělou a některé druhy muškátové dýně jsou po dozrání dokonce temně zelené.

Jak dýni připravit

Na vaření je potřena vydlabat dýňová semínka a okrájet slupku. Postupujte opatrně, protože dužina bývá dost tvrdá a nůž snadno sklouzne. Výjimkou je dýně hokkaido, která se loupat nemusí a stačí ji pečlivě omýt. Slupka je jedlá a velmi slabá, takže se snadno rozvaří.

7x dýňové recepty

Dýně je opravdu univerzální surovina, které najde uplatnění v polévkách, pomazánkách, dezertech i dalších jídlech.

  • Sladká bude dýně v koláči s brusinkami a ořechy podle receptu zde. Dýňová chuť je velmi jemná, a proto se dá snadno ochutit na sladkou náplň koláče. Nastrouhanou dužinu můžete snadno přidat do buchet podobně jako mrkev nebo cuketu.
  • Naslano si ji můžete vychutnat ve skvělém voňavém koláči se šalvějí. Přidejte ji také do oblíbeného quiche, postup najdete zde.
  • Namazaná na křupavou čerstvou bagetu bude dýňová pomazánka k nakousnutí. Nakrájenou dýni poduste a rozmačkejte na pyré. Přidejte bylinky a trochu žervé. Vynikající je také s pečeným česnekem.
  • Polévky se dají vymyslet na mnoho způsobů. Pro změnu zkuste polévku z pečené dýně s kokosovým mlékem nebo hustou zeleninovou polévku s chilli, samozřejmě také s dýní. 
  • Pečená dýně rovnou z trouby na talíř a ještě větší rychlostí do pusy, tak to většinou dopadne se zeleninovými hranolky v našem receptu, když jim společnost dělá skvělý dip z hrubozrnné hořčice.