7 nápadů, jak zpracovat houbové úlovky

Co dobrého si tedy uvaříme z hub? Připravili jsme pro vás hned několik oblíbených i méně tradičních receptů na vyzkoušení. Mějte v lese oči otevřené a zkuste se porozhlédnout i po méně tradičních houbách. Skvělé dobroty se dají uvařit i z jiných pokladů, než jsou hříbky a podborováky. Vyzkoušejte třeba kotrčový guláš, smržovou omáčku nebo nakládané choroše. 

1. Houbová pomazánka – Drobné kousky hub poduste s cibulkou na másle a smíchejte s nastrouhanou kyselou okurkou a krémovým sýrem. Můžete dochutit mletým kmínem a petrželkou.

2. Grilované plněné kloboučky – Pikantní recept pro milovníky syrečků můžete snadno adaptovat pro holubinky a bedly. 

3. Šumavská kulajda – V této polévce houby nesmějí chybět a musí krásně vonět po kopru. Šmrnc jí dodá ztracené vejce. 

4. Myslivecký závin se zvěřinou – Každý správný myslivec míval hub plnou spíž a jeho hospodyně je přidávala do každého jídla. Nesmí chybět ani v závinu z křupavého listového těsta se zvěřinovou paštikou. 

5. Houbovec – Je více nadýchaný než krupkový kuba a snadno si ho připravíte podle receptu na nádivku. Místo uzeného dáte dušené houby a kopřivy nahradíte majoránkou s trochou česneku. 

6. Guláš z hub – Obejdete se úplně bez masa! Stačí mít hromadu pevnějších hub, jako jsou hříbky. Orestujte je s cibulí na sádle, zaprašte paprikou a poduste ve vývaru. Pak už stačí jen zahustit jíškou a dochutit majoránkou. 

7. Kapustnica s houbami – Další z polévek, ve které stojí lžíce. Ve slovenské zelňačce voní houby a sušené švestky sladce doplní kysané zelí. 

Přece to v tom lese nenecháme!

Co se nesní hned, můžete pár dní skladovat v lednici. Dobře houby očistěte a rozprostřete, aby se nezapařily. Pokud se v lese opravdu urodilo, raději houby rovnou zpracujte pro dlouhodobější uchování. Návod si můžete nastudovat zde.

Foto: Profimedia.cz