Dietní superstar

Luštěniny obsahují velké množství vitaminu B, nerostných látek a stejné množství železa jako žloutek. Obsah bílkovin může být až 25 procent. Protože s výjimkou sóji jsou zároveň chudé na tuky, pasují se luštěniny na ideálního parťáka dietních režimů. 

Všechny barvy fazolí

Na českém trhu se můžete setkat hlavně s fazolemi a čočkou hned několika druhů a barev. Fazole jsou nejčastěji bílé a červené. Bílé najdete i jako obří exempláře o velikosti zhruba 4 cm po uvaření, případně drobnější bílé fazole s černým okem. Strakaté fazole jsou pinto i borlotti. Fazole zvané red calypso jsou vyslovené krasavice, protože jsou napůl červené a napůl bílé. 

U nás seženete i černé fazole, které jsou oblíbené v Mexiku a Latinské Americe. Drobnější a velmi chutné jsou fazole adzuki pocházející z jihovýchodní Asie. Mungo jsou zelené a nejčastěji se nechávají naklíčit. Zelené jsou i fazole fava, které se ve skutečnosti jmenují bob obecný. 

Na horách sejou hrách...

Svěží jarní hrášek potkáte nejčastěji mrazený nebo sterilovaný. V předvařené podobě má větší zrnka žlutooranžové barvy a tím trochu připomíná cizrnu. Ta je sice samostatný druh luštěnin, ale často se označuje jako římský hrách. Je oblíbená hlavně v jižních oblastech. Od Středomoří přes Blízký Východ až po Asii ji v podstatě nejde nepotkat. 

... na dolině čočku

Hnědou čočku konzumujeme všichni aspoň jednou za rok při novoročním obědě, protože podle tradice přináší penízky. Častěji se v naší kuchyni začíná prosazovat i její drobná červená příbuzná a vzácně i černá čočka zvaná beluga. V indické kuchyni zase kraluje žlutá čočka, ze které se připravuje oblíbený dhal.

Nadýmavé trápení

Všeobecně se o luštěninách ví, že mají jisté vedlejší účinky. Řadu lidí to vede k rychlému soudu a fazole, čočku či hrách na talíř nepustí, což je škoda. Společensky komplikované a často bolestivé nadýmání mají na svědomí sacharidy krátkých řetězců. Lidské tělo je sice nedovede strávit, ale když si na nich pochutnávají bakterie v tlustém střevě, výsledkem je právě plynatost. 

Víme, jak se s tím vypořádat

Začněte už při namáčení. Vodu, ve které jsou luštěniny namočené, vyměňujte za čerstvou klidně několikrát. Pomůže také odstranění slupky nebo pasírování. Cizrnu i čočku můžete dokonce sehnat už vyloupanou. Doporučuje se vařit luštěniny s bylinkami, jako je například libeček, estragon, majoránka, bazalka a další. Na samotné trable s nadýmáním se osvědčil odvar z fenyklu.