Šest receptů z netradiční jarní zeleniny

Zkuste s námi obohatit jarní jídelníček o staronové recepty. Neznamená to, že bychom se měli zjara vypravit do parku napást. Většina i toho nechutnějšího býlí si zaslouží malou kuchyňskou úpravu. 

Salát z lichořeřišnice

Dvě mrkve nastrouhejte nahrubo, přidejte dvě nakrájená jablka a nasekané listy lichořeřišnice – klidně 1–2 hrsti. Zalijte zálivkou z citronu, vody a medu a podávejte jako přílohu.

Medvědí máslo

Jednoduchou dobrotu připravíte smícháním 8 nasekaných listů medvědího česneku s 50 g změklého másla. Namažte na křupavou bagetu nebo celozrnnou housku. 

Pampeliškový salát s červenou řepou a pomerančem

Dvě menší bulvy červené řepy uvařte a nakrájejte na jemné plátky. Přidejte filátka z pomeranče a nasekané mladé pampeliškové listy – můžete je ještě zbavit řapíků. Ochuťte vinným octem, solí a bílým pepřem.

Kopřivová polévka 

Kopřiva je velmi univerzální bylina. Přidává se do polévek, špenátu i do bylinkových noků. Svoje neodmyslitelné místo má v tradiční velikonoční nádivce. Pokud se chystáte na jarní detox, uvařte si z kopřivy očistný čaj. 

Cukrové květy 

Dejte vařit 3 lžíce vody, 2 lžíce citronové šťávy a 1 lžíci cukru moučka. Roztok svařte tzv. na nit, až se tenký pramínek stékající ze lžičky nebude trhat. Do sirupu namáčejte oprané květy sedmikrásek nebo fialek a hned jimi ozdobte dezert.

Zmrzlina z květů černého bezu

Připravte si 100 ml bezového sirupu. Pokud ho nemáte, stačí svařit 3–4 opraná květenství bezu se 120 ml vody a nechat ustát přes noc. Druhý den přeceďte a ve voňavé tekutině rozmíchejte 1 lžíci citronové šťávy a 4 vrchovaté lžíce cukru.

Na zmrzlinu vyšlehejte tuhý sníh ze 2 bílků a 140 g cukru. Potom přidejte 450 ml šlehačky, 140 ml mléka, 100 ml bezinkového sirupu a šťávu z poloviny citronu. Pořádně promíchejte a dejte do mrazáku. Na začátku mrazení zmrzlinu několikrát promíchejte, aby měla nadýchanou strukturu.