První zmínku o omáčkách našli vědci kde jinde než ve starověkém Řecku a Římě. Garum se dnes ale jako lákavý pokrm zrovna nezdá. Menší ryby jako sardinky, ančovičky nebo parmice smíchali s vnitřnostmi ryb větších, třeba tuňáka, pořádně prosolili a v nádobě nechali na slunci stát třeba dva měsíce. Vzniklá tekutina se pak podávala skoro ke každému jídlu. Dnes na omáčky naštěstí tak dlouho čekat nemusíme, jsou mnohem voňavější a chutnější, a to díky OTMA Gurmán hotovým omáčkám. Vyrobené z těch nejlepších ingrediencí jsou vždy po ruce a právě ty nejoblíbenější druhy, mezi kterými jsou i milovaná boloňská a exotická sladkokyselá.

Legenda z Boloni
Je to snad první omáčka, která při zmínce italské kuchyně přijde na mysl. Jednoduchá klasika z rajčat posypaná parmezánem nikdy nezklame a hodí se i pro vybíravé děti. Boloňské špagety ale v Itálii nenajdete. Není to omyl ani výmysl, v restauracích na jídelním lístku prostě nejsou, pokud tedy nejste v podniku zaměřeném na turisty. Místní ji totiž podávají se širšími těstovinami, jako jsou třeba tagliatelle, které zachytí kousky masa a zeleniny. Má se za to, že první rajčatovou omáčku s masem, tedy ragú, připravil na konci 18. století Alberto Alvisi, šéfkuchař kardinála ve městě Imola, nedaleko Boloni. Ty mu naservíroval s těstovinami a legenda byla na světě. OTMA Gurmán nabízí hned dva druhy, hotovou Boloňskou omáčku s masem a bez něj. Masovou můžete jen ohřát a podávat na rychlou a bezproblémovou večeři, s bezmasou se dá ještě „vyhrát“. Poslouží třeba jako základ na pizzu, do lasagní nebo do skvělých pizza tyčinek se sýrem.

 

Ani sladká, ani kyselá
Přes pořádný kus světa k nám cestoval recept na sweet and sour, jak zní její anglický název. Dala nám ji Čína, západní svět si ji ale upravil k obrazu svému. Vychází ze stejného principu rovnováhy základních chutí, ale třeba rajčata v ní původně nebyla. Neví se přesně, odkud omáčka pochází, každá provincie ji připravovala jinak. Někde stačil cukr s octem, jinde med s rýžovým octem, sójovou omáčkou či kořením a třeba zázvorem. Náš styl konzumace považují za „topení“ jídla, raději ji podávají v misce a jednotlivé kousky namáčejí. Dopřát si ji můžete jak se sladkovodními rybami, tak s mořskými plody, vepřovým i kuřecím masem. S jednou sklenicí hotové omáčky OTMA Gurmán Sweet & Sour s ananasem rychle vykouzlíte lahodnou netradiční večeři bez nutnosti jít do restaurace.

Tipy na skvělou večeři

Pečené kuřecí kousky ve sladkokyselé omáčce

Kroucené pizza tyčinky se sýrem

Vegetariánské minilasagne s cuketami a ricottou

Lasagne s Milánskou omáčkou a bešamelem

Plněná focaccia