Jablka jsou sladká, šťavnatá a přitom levná. I když nemáte vlastní zahrádku, snadno je seženete po celý rok. Na pečení jsou velmi vděčná a dobře se s nimi pracuje. 

Šťavnatá buchta na plech

Nemusíte mít ani žádný speciální recept, jednoduše stačí postrouhat oloupané jablíčko rovnou do těsta a výsledná buchta bude nadýchanější a více šťavnatá. Zkusit to můžete třeba podle našeho receptu na perník, kde stačí do surovin přidat jablka a vynechat džem.

Delikátní pečené růžičky

I z obyčejných jablek můžete vyčarovat efektní dezerty. Tyto pečené růžičky s okvětními plátky z jablek jsou toho důkazem. Nejlepší na našem receptu je, že nepotřebujete víc než čtyři běžně dostupné suroviny a celé vaření netrvá ani půl hodiny.

Jablečné lívanečky s podmáslím a jahodami

Nadýchané lívanečky s plátkem opečeného jablka spolehlivě zaženou podzimní chmury. Krásně vypadají a s jahodovým džemem jsou jednoduše neodolatelné.

Pečená jablka plněná oříšky

Připravovaly je už naše babičky a my jsme tuto voňavou pochoutku dotáhli k dokonalosti. Oříšky do náplně smíchejte podle vlastní chuti a oslaďte je džemem, rozinkami nebo sušenými brusinkami. 

Nepovedený koláč sester Tatinových 

Mohlo to být velké kuchařské faux pas, ale stala se z něho legenda. V malebné krajině lemující francouzskou Loiru spravovaly dvě sestry Tatinovy malý hotel. Unavená Stéphanie, která se starala o většinu prací v kuchyni, zapomněla na plotně jablka s máslem a cukrem na klasický jablkový koláč. Až intenzivní vůně připalovaného karamelu ji přivolala zpět. Rychle na jablka plácla těsto a strčila do trouby. Výsledek ohromil všechny a dodnes se řadí k oblíbeným dezertům po celém světě. Můžete si ho dát nejen v dodnes exitujícím Hotelu Tatin, ale zvládnete ho upéct i doma.

Jablkový čaj ze slupek

Když máte všechny dobroty napečené, slupky z jablek rozhodně nevyhazujte. Uvařte si z nich voňavý čaj s medem. Budete potřebovat slupky ze 4–5 jablek. Čtvrt hodiny je povařte v litru vody, můžete přidat i kousek skořice a pár hřebíčků. Dalších 15 minut nechte stát a potom dochuťte medem a pár kapkami citronu.

Foto: Profimedia.cz