3 teplé saláty, které budete na podzim milovat

V chladném počasí se málokomu chce chroupat studenou zeleninu. Naštěstí je tu šikovná varianta teplých salátů, které vás nepřipraví o pravidelnou dávku vlákniny a vitaminů a navíc ještě zasytí a zahřejí.

Čočkový s balzamikovou dýní
Na kostky nakrájenou dýni hokaido zakápněte balzamikovým octem a trochou oleje a dejte péct do trouby. Hotové smíchejte s uvařenou čočkou a zalijte dresinkem z oleje a hrubozrnné hořčice se lžičkou medu. Můžete přidat cherry rajčátka a listy mladého špenátu. 

Cuketový s kari
Na oleji zpěňte nakrájenou cibuli a trochu česneku. Přidejte plátky cukety a lžičku kari pasty a duste do poloměkka. Poté přidejte další zeleninu, například papriku a rajčata, a nechte dusit, dokud nebude zelenina měkká. Podle chuti přidejte sůl. Pokud by se salát povedl příliš pikantní, můžete ostrost zjemnit zakysanou smetanou.

Brokolicový s ančovičkami
Cibuli, mrkev a celerové stonky nakrájejte na kostičky a opečte krátce na olivovém oleji. Posolte, stáhněte teplotu a nechte dusit pod pokličkou, dokud zelenina není hodně měkká. Přidejte uvařené brokolicové růžičky a ančovičky a ještě chvíli nechte prohřát. Můžete podlít trochou bílého vína, které necháte vyvařit. Nakonec přidejte natrhané lístky máty. 

V teplé verzi můžete připravit i řadu letních salátů, například oblíbený salát Niçoise s tuňákem a vařenými brambory. Základní recept najdete zde.