Zelné placky


Ostatním také chutná

Škola Foodstylingu

Novinky z magazínu


  • 0
  • 30 minut
  • 8 porce
  • Začátečník

Rustikální balada pro studený zimní den. Zelňáky neboli zelníky, jak se jim také říká, nejsou v našem podání žádné chudinské jídlo. Přidali jsme do nich pokrájené škvarky a lžíci sádla navrch. Pak už stačí jen sklenice dobrého kysaného zelí a tahle staročeská rychlovka vám úžasně provoní byt.

Suroviny

  • Kysané zelí Znojmia 300 g
  • Mouka hladká 350 g
  • Sádlo 1 lžíce
  • Škvarky 100 g
  • Vejce 1 ks
  • Sůl 1 lžička

Postup

  • 1

    Zelí vyklopte do cedníku a nechte trochu okapat. Potom ho pokrájejte na menší kusy. Škvarky nasekejte nožem nadrobno nebo pomelte strojkem na maso.

  • 2

    Nakrájené zelí i škvarky přesuňte do mísy, osolte a propracujte s moukou a vajíčkem na mírně lepivé těsto. Pokud to bude potřeba, přidejte pár lžic mouky navíc.

  • 3

    Oddělujte z těsta menší kousky velikosti asi pingpongového míčku. Rukou nebo válečkem je zploštěte na tloušťku zhruba půl centimetru. Také můžete těsto vyválet a vykrajovat kolečka o průměru 10‒12 cm.

  • 4

    Přesuňte na plech vyložený pečicím papírem a pečte 20 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Hotové placky můžete jíst rovnou teplé, skvěle chutnají i studené.

  • 5

    TIP! Málokdo asi má tak veliké vykrajovátko. Pokud nepatříte mezi jeho vlastníky, porozhlédněte se v domácnosti, co jiného by se mohlo hodit. Dobře funguje například malý kastrůlek nebo poklička s ostrými hranami. Pro rustikální vzhled vyznačte špičkou ostrého nože mřížku na povrch placky. Placky můžete ochutit také drceným kmínem a před pečením pomastit sádlem - budou křupavější.


Nahrávám