Opravdu je umíte uvařit?

Ano, uvařit brambory není nic těžkého, ale stojí zato připomenout si základní pravidla. Brambory mají řadu odrůd a prodejce na farmářské trhu vám určitě doporučí, na co se bude hodit zrovna ta, kterou kupujete. V obchodech se brambory obvykle dělí do tři kategorií ‒ pevné salátové, přílohové a moučnaté na pyré. 

Abyste se vařením neochudili o prospěšné látky, doporučuje se vařit brambory ve slupce a teprve potom oloupat. Dělá se to u drobných brambůrků, ze kterých se dělají saláty. Vyzkoušet je můžete třeba s voňavou bylinkovou zálivkou nebo v barbecue salátu se slaninou. Pečené a plněné brambory se také nechávají se slupkou. 

Posolit a pokmínovat

Přílohové brambory se pro zjednodušení práce před vařením většinou oloupou. Někdo je pokrájí na menší kousky, v jiných rodinách se vaří vcelku. Vždycky přidejte špetku soli a trochu kmínu pro chuť. Uvařené brambory nenechávejte zbytečně stát ve vodě a hned je slijte. 

Nejdřív do vázy, až potom do kuchyně

Když se brambory dostaly do Evropy, nahlíželo se na ně trochu nedůvěřivě. Šlechta spíš používala květy na ozdobu a trvalo nějakou dobu, než se rozšířily mezi prostý lid. Protože jsou ale nenáročné na pěstování a rostou i ve vyšších polohách, našly si postupně cestu na náš talíř. Vznikla spousta prostých jídel, která si s velkou chutí dáme i dnes. Kdo by odolal voňavé bramborové buchtě s uzeným masem! Bramborové drbáky si také s chutí dáme a stejně tak bramborové placky

Brambory s noblesou

Právě to je na bramborách zábavné, že dovedou nasytit prázdné žaludky a současně obstojí i v sofistikovaných receptech. Gratinované brambory podle našeho receptu budou v kuchyni excelovat. Za hvězdu kuchyně budete i s okurkovými soudky s makrelovou pěnou. Ano, i v ní jsou základem brambory, tentokrát v podobě pyré. 

Věděli jste, že

největším světovým producentem brambor je Čína? Rok 2008 byl OSN pro výživu a zemědělství (Organizace spojených národů) vyhlášen Rokem brambor pro zdůraznění jejich významu pro výživu světové populace.

foto: Profimedia