Kopr proti démonům i pro sílu v boji

Už v Novém zákoně se doporučoval na bolení hlavy. Římští gladiátoři se koprem natírali pro posílení svalů. Podle pověr dokonce dovedl zahánět démony a zlé síly. 

Co si z něj uvaříme dobrého

Voňavé zelené nitky čerstvého kopru jsou jako dělané pro letní dipy, pesta, salátové zálivky a ochucení pečených ryb. O prázdninových hitovkách, jako je kulajda a koprovka, ani nemluvě. Je toho ale mnohem víc, co se dá s koprem uvařit. 

Kopr pro začátečníky – Pokud si na koprovou chuť zatím dodáváte odvahy, zkuste jednoduchý dip ke grilovanému masu. Stačí smíchat kelímek zakysané smetany, lžíci majonézy, utřený česnek a množství kopru podle chuti. 

Špenátovo-koprové pesto – Má lehkou chuť a neodolatelně zelenou barvu. Udělejte si toto netradiční pesto ke grilovanému masu nebo pečeným bramborám. 

Tzatziki – Řekové moc dobře vědí, co osvěží v parném létě, a proto jejich kuchyně koprem rozhodně nešetří. Zkuste například obměnu k tradiční tzatziki, kde se spolu s koprem přidává také máta.

Polévky vařené i studené – Než se dočkáte pozdního léta a houbové kulajdy, užijte si chlazené polévky. V horkém počasí skvěle osvěží a kopr do nich neodmyslitelně patří.

Cuketové placičkyToto dokonale lehké letní jídlo se bez kopru rozhodně neobejde. 

Rybí recepty – Kopr a ryby jsou nerozlučná dvojka. Stačí jím posypat pstruha pečeného na másle. Nebo jako přílohu zkuste voňavé koprové brambory.

Dresink do salátuKoprový dresink se hodí k zelenině i těstovinovému salátu. 

Aby kopr voněl

Kopr by se neměl zbytečně dlouho vařit, abyste se nepřipravili o vůni i vitaminy. Do polévek i omáček ho proto přidávejte až těsně před koncem.

Nakupujte, pěstujte a sušte

Pokud nemáte vlastní zdroj ze zahrádky, můžete kopr koupit nebo bez problémů vypěstovat i v truhlíku. Je nenáročný a velmi odolný. Letní úrodu uschovejte na zimu. Kopr nasejte a naložte do octového nálevu nebo rychle usušte při teplotě do 30 stupňů, aby snadno prchavý éterický olej nevyprchal.

Foto: Profimedia.cz