Jablka jsou důležitou součástí našeho jídelníčku. Dodávají nám vitamin C i vlákninu a pomáhají zahánět mlsné chutě. Nemají vysoký obsah cukru a je vyvážený příjemně nakyslou chutí. Proto si našly překvapivě široké uplatnění i ve slaných jídlech.

Ideální pro podzimní saláty

Když na podzim hledáte recepty pro posílení imunity, uděláte jen dobře, když si jablko pokrájíte do salátu. Zajímavá a chutná je kombinace jablek s kyselým zelím, které v našem receptu skvěle doplňuje dresink z hrubozrnné hořčice. 

Vyzkoušejte také netradiční variaci na oblíbený waldorfský salát, kam jablka neodmyslitelně patří. V našem receptu jsme je doplnili jemnou chutí fenyklu a sušenými brusinkami a výsledek stojí za vyzkoušení. 

I do rukolového salátu s kuřecím masem se jablka výtečně hodí a sehrají svoji roli na jedničku. 

Parťák pro opeřence

Jablka se používají i na odlehčení zelí k pečené drůbeži. Za dveřmi je sezona martinských hus a recept na červené zelí s jablky se může hodit. Nemusí to být jenom zelí, jablka můžete přidat i rovnou k pečeni

Jablka jako dresink

Věřili byste, že z jablek se dá připravit také osvěžující zálivka k salátu? Je to jednoduché, stačí zapnout mixér a vše je připraveno. Podrobný rozpis surovin na tento dietní recept najdete zde – grilovaný losos s polníčkovým salátem a dresinkem ze zeleného jablka.

Dokonce i jako polévka

Toto je opravdu trochu netradiční použití. Pokud ale chystáte občerstvení na oslavu, vyzkoušejte náš recept na zajímavou chuťovku,  studenou polévku z červené řepy s koprovým olejem. Jablko v něm skvěle vyvažuje navinulou chuť řepy. Polévka se podává v malých skleničkách se lžičkou.

Foto: Profimedia.cz